Sirje Rank • 26. september 2012 kell 10:38

Draghi Euroopa Keskpanga kaitsel

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi esines eile Saksa töösturite konverentsil, kus ta kaitses keskpanga erakorralisi kriisimeetmeid, mis on eriti Saksamaal terava kriitika alla sattunud.

„On valida: kas teha mitte midagi – öelda kõigele ei ja õõnestada ühtset rahapoliitikat või tegutseda,“ ütles Draghi. „Suurim stabiilsuse risk pole mitte tegutsemine, vaid tegevusetus,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann on Euroopa Keskpanga uue võlakirjade tugiostuprogrammi üks teravamaid kriitikuid. Weidmanni hinnangul pole tugiostud sisuliselt muu kui riikide rahastamine keskpanga rahapressi abil.

„Kui ajaloos tagasi vaadata, siis loodi keskpangad sageli just selleks, et anda monarhile kõige hõlpsam juurdepääs näiliselt piiramatule rahavarule,“ ütles Weidmann läinud nädalal peetud ettekandes. „Riigi suur rahavajadus ning valitsuse kontroll keskpanga üle viisid sageli rahapakkumise ülemäärasele kasvule, mille tagajärjeks oli raha devalveerumine inflatsiooni läbi.“

Draghi sõnul ei ole praegu inflatsioonikartustele alust – keskpanga peamine eesmärk on jätkuvalt inflatsiooni kontrolli all hoidmine.

„Erakorralistel aegadel nõuab stabiilsuse taastamine vahel erakorralisi abinõusid,“ ütles Draghi. „Me ei saa alati vastuseid minevikust otsida. Meil võib olla vajalik astuda uusi samme, et jõuda kaugemate eesmärkideni.“

Draghi sõnul on võlakirjade tugiostude eesmärk üksnes rahapoliitiline, et taastada ülekandemehhanism keskpanga intressiotsuste jõudmisteks kõigi rahaliidu liikmeteni.

„Oleme astunud samme, et kindlustada hinnastabiilsus, kõrvaldades kartused euroala püsimise osas,“ ütles Draghi.

Draghi kordas, et keskpank sekkub vaid siis, kui esmalt on käivitunud euroala abimehhanism ESM ning abi tingimusena kokku lepitud reformiprogramm.

„Meie meetmed saavad olla vaid sillaks stabiilsemasse tulevikku,“ ütles Draghi, rõhutades, et põhitöö tuleb ära teha poliitikutel ja valitsustel.

Draghi sõnul on mõningast edu juba märgata.

„Minu kindel veendumus ja põhisõnum täna on, et kui poliitikud jätkavad reformide elluviimist, on meil mitmeid põhjusi praeguse kursi suhtes positiivne olla. Euroala alusmüüri tugevdamisel on edenetud igal rindel,“ ütles Draghi. „Meeleolude paranemine ei tähenda aga, et kõik (probleemid – toim.) on lahendatud,“ ütles Draghi.

Hetkel kuum