Vilja Kiisler • 26. september 2012 kell 13:38

Urmas Sõõrumaa: ühine või osta ära

Suurettevõtja Urmas Sõõrumaa ütles Äriplaanil 2013, et plaanib osta järgmisel aastal ühe või isegi kaks turvaettevõtet.

„Turul on kuus kuni kaheksa väikeettevõtet, kes ei ela ega sure,“ rääkis Sõõrumaa. „Meie juhtimiskeskuses on nende töötajate jaoks toolid täitsa olemas. Ainus võimalus kiiresti areneda on kellegagi ühineda või kedagi ära osta.“ Sõõrumaa märkis, et äriplaani ettevalmistades peab arvestama majanduskeskkonnaga ning tunnistas, et väga optimistlik ses suhtes siiski olla ei saa.  

„Kui tahad küla peal laiata, siis peavad sul kodus asjad korras olema,“ lausus Sõõrumaa USS Securityst rääkides. „Kodus on mul üks pisike ettevõte, mida pole patt näidata ei Venemaal ega Ukrainas.“

Sõõrumaa meenutas, et 2011 oli K Grupp väike kasumlik ettevõte turuosaga 5,7%. Tekkis küsimus, kuidas edasi minna. „Vaatasin seda, mis ma siin Baltikumis olin kokku krahmanud ja mõtlesin, kuidas edasi minna. Eesti turul muretsesin kogu aeg, kuidas siin ellu jääda ja edasi minna. See on äärmiselt väsitav. Aga Riia, Peterburg, Moskva – see on, kui sinu ümber istuvad inimesed, kes mõtlevad, kuidas sellest jamast välja tulla. Sellepärast ma sinna läksin, et meelt ja vaimu värskendada. Ja et üles ehitada midagi, millega Eestis alustatut jätkata ja lõpule viia.“

Sõõrumaa sõnul tuleb äriplaani koostades arvestada valdkonnaga, millega tegeled. „Kinnisvara on tasakesi tõusuteele asunud, turvavaldkond on väga tihedas ja huvitavas turusituatsioonis,“ sõnas ta. „Turvavaldkonnas peaks arvestama sellega, et kui majandus areneb kuskil kolm protsenti, siis sihtima peaks kaks korda suuremat kasvunumbrit. Aga mina olen seadnud endale eesmärgiks areneda 20%.“

Sõõrumaa märkis, et turvateenuste tarbija võiks tulevikus vähemalt korra kvartalis midagi uut saada. „Mitte ainult lapsed, vanainimesed ja tingimisi vabastatud paharetid ei liigu täna ringi anduriga, mis võimaldab vaadata, kus ta liigub,“ rääkis ta. „Ka tänased turvatöötajad saavad inimesele täpselt ette panna, kust punktist kuhu peab ta liikuma, ja kui ta kaldub kõrvale, siis tuleb aru anda, miks nii.“

Kinnisvaraturu kohta märkis Sõõrumaa, et äripindade alal on oodata hinnatõusu. Heas asukohas kinnisvara järele on tema sõnul jätkuvalt suur nõudlus.

„Pisike ta ju on, see Eesti majandus,“ lausus ettevõtja kokkuvõtteks. „Tuleks püüda rohkem kaasta välisinvesteeringuid. Asukoht on meil ju unikaalne. Sellise geopoliitilise asendi juures niimoodi vireleda – me väärime enamat.“

Urmas Sõõrumaa tänased ettevõtmised on koondunud US Investi ümber, mille varade maht on ligikaudu 182 miljonit eurot. US Invest juhib üle 60 ettevõtte. Sõõrumaaga seotud ettevõtetes töötab üle 8000 töötaja. Ukraina 15 linnas on 1200 USS Security ettevõtet, kogu käive on ligi 5 miljonit eurot. Ares on Venemaal suuremaid turvateenuse pakkujaid, ettevõte on esindatud 20 Venemaa linnas, töötajaid on ligi 5000. Turvateenustega tegeleb Sõõrumaa alates aastast 1991. Sõõrumaale kuuluvad U. S. Real Estate’i rendiportfell on umbes 80 000 ruutmeetrit, arendusportfell 160 000 m2 Tallinnas ja 90 000 m2 Riias.

Hetkel kuum