Kadri Jakobson • 26. september 2012 kell 7:04

Hansson: euroala osas ebakindlus tavatult suur

"Ebakindlus euroala majandusarengute suhtes on tavatult suur," ütles Eesti Panga president Ardo Hansson tänasel Äriplaanil 2012.

Samas tõi ta positiivse noodina välja, et Eesti naaberriikide areng on stabiilsem. "Eesti lähinaabrite kindlustunne on üldiselt püsinud euroala keskmisest suurem, välja arvatud Soomes, kus on toimunud tagasilöök. See on meid aidanud ja loodetavasti aitab ka edaspidi," ütles Hansson.

Majanduskasvust rääkides märkis keskpanga juht, et kui tänavu on kasv mõõdukas languses, siis tuleval aastal on näha väikest kasvu. "Riskid, mitte ainult euroalal, on suured, arengud pole mitte sujuvad ja sealt võivad tulla tagasilöögid," lausus ta.

Hanssoni sõnul on kerkinud toidutoormete hinnad ja seda kohati suisa rekordtasemeteni. "Toidutoormete hinnatase kerkis suve lõpul ca viiendiku võrra. Toormete hinnad on tagasi ajalooliste rekordite lähedal," kinnitas ta.

Pangajuht lisas, et sisenõudlus püsib endiselt tugev, toormehindade kasv ähvardab sügisel kiirema inflatsiooniga, baromeetrid viitavad suurenenud palgasurve riskile, tööandjate ootused hõive kasvu suhtes on alanenud, samuti on laenukasv olnud prognoositud suurem, sest madal euribor on seda soosinud.

Kokkuvõte Ardo Hanssoni ettekandest:

* Väliskeskkonnaga seotud riskid on jätkuvalt aktuaalsed, kuid üleilmne kasv siiski jätkub.

* Eesti ettevõtjatel peaks lähiajalgi olema ekspordivõimalusi, kuid kiiret välisnõudluse kasvu ilmselt lähiaastatel oodata pole.

* Ekspordi kõrval hakkab majanduskasvu järjest rohkem toetama sisenõudlus, taas on kosumas investeeringud.

* Hetkeolukord toetab investeeringuid.

Hetkel kuum