• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 01.10.12, 00:00

Teder annab IPO-le viimast lihvi

Teist aastat järjest Äripäeva Rikaste TOPi võitnud Hillar Teder on jõudmas lõpusirgele Ukrainas kaubanduskeskusi omava ja arendava ettevõtte Arricano Trading Londoni börsile viimisega. “Me oleme praegu sellises seisus, et võib-olla läheme börsile juba sellel aastal,” ütles Teder eelmisel nädalal pärast Londonis toimunud nõupidamisi, mille peateema oli Arricano aktsiate avaliku esmaemissiooni ehk IPO korraldamine.
Arricano aktsionärid olid juba varem kokku leppinud, et ettevõte viiakse börsile 2012. aastal. Vahepeal lükati seda tähtaega edasi, kuid viimastel nädalatel toimunud nõupidamistel on päevakorda kerkinud ettevõtte aktsiate börsil noteerimine juba sel aastal.
Tederi asutatud Arricanol on Ukrainas viis kaubanduskeskuse arendust, millest kaks asuvad Kiievis ja teised mujal Ukrainas. Viiest keskusest neli on valmis ja ühe Kiievi keskuse ehitustöö käib. Kiievis kuulub Arricanole kõige suurem Ukraina kaubakeskus, mis avati 2010. aastal.
Arricano eesmärk on avada igal aastal üks uus keskus ja kasvatada 2015. aastaks aastane renditulu 78 miljoni euroni. See on Tederi sõnul ka piir, kust alates ei ole vaja enam uute projektide käivitamiseks lisakapitali kaasata. Praegu teenib Arricano renditulu umbes poole vähem ja igal järgneval aastal peaks tänu uute keskuste avamisele renditulu kasvama 8–12 miljonit eurot aastas.
Teine firma börsil. Arricano oleks teine Tederi osalusel rajatud ettevõte, mis noteerib oma aktsiad Londonis. Kaks aastat tagasi viidi börsile Venemaa jaekaubanduskett O’Key.
O’Key osaluse avalikuks tulek oli ka üks põhjustest, miks Teder kerkis Eesti rikkaimaks inimeseks. Reedel ilmunud Eesti rikaste edetabelis hindas Äripäev Tederi vara väärtuseks 350 miljonit eurot. Praegu on Tederil O’Keys umbes 8% suurune osalus.
Tederi sõnul on Arricano aktsiate börsil noteerimise eesmärk O’Keyst erinev. O’Key puhul oli omanikel soov ettevõttest väljuda. Arricano börsil noteerimisega soovivad senised omanikud aga kaasata kasvufaasis olevasse ettevõttesse täiendavat raha. Viis-kuus aastat tegutsenud Arricanosse on koondatud erinevad firmad, kes rajavad kaubanduskeskusi. Lisaks on ostetud juurde mitu krunti, mille arendamiseks otsitaksegi lisaraha.
Tederi sõnul on ettevõtte praegused omanikud samuti valmis Arricanosse lisaraha panema ning osa krunte on kavas müüa. See aga ei kata ambitsioonika kasvusooviga kinnisvaraarendaja rahavajadust, sest pidevalt tuleb osta juurde uusi kinnistuid.
“See äri on selline, et kui tahad igal aastal avada ühe kaubanduskeskuse, siis peab sul olema pidevalt vähemalt neli uut kinnistut, kus toimub uute keskuste arendamine,” rääkis Teder.
Ka praegu on Arricano arendusprojektid kõik erinevas faasis. “Kuskil on saadud ehitusluba, kuskil on projekteerimisluba ja kuskil tegeletakse kontseptsiooniga. Krundid on kõik head – Odessa ja Kiiev,” rääkis Teder.
Hea dividendiaktsia. Tederi väitel võiks Arricano olla huvitav investoritele, kes hindavad stabiilsust ning ootavad dividende. “Renti makstakse iga kuu ja kogu äri on hästi stabiilne. Tegelikult võiks iga kuu maksta omanikele ka dividende,” lausus ta.
“Püüame saavutada oma projektide kapitalitootluseks umbes 15%. Kui pool raha on näiteks pangast ja pool on su enda raha, siis võid teenida 20%. Alati see võib-olla ei õnnestu, aga 12–15% teenivad investorid meie äris kindlasti,” ütles Teder.
Teder soovitab kaubanduskinnisvara arendavatesse ettevõtetesse investeerides erinevate firmade vahel valides langetada otsused eeskätt ettevõtte dividendipoliitikat arvestades.
Riskid on seotud kaubanduspindade ehitamiseks ostetavate kinnistutega. Selleks, et nelja aasta pärast avada kaubanduskeskus, tuleb kinnistu osta ära praegu. Kunagi ei tea aga ette, mis nelja aasta pärast juhtub, äkki on puhkenud majanduskriis, rääkis Teder. Näiteks Kiievi suurima kaubanduskeskuse avamine sattus 2010. aastal just sügavasse majanduskriisi.
Kaubandusäri kinnisvara vastu
Hillar Teder keskendus Ukraina kaubanduskinnisvara arendamisele pärast seda, kui 2009. aasta lõpus toimus tema ja Venemaa äripartnerite vahel varade jagamine. Ta loovutas partneritele 14% oma seni veerandini ulatunud osalusest jaekaubandusketis O’Key ja sai vastu kogu Ukraina kinnisvaraarenduse, mida seni jagas võrdsetes osades O’Key omanike Dmitri Troitski ja Dmitri Korževiga. 1990ndate keskel investeeris Teder koos Venemaa äripartneritega Eestisse. Venemaal hakati aktiivselt kaubanduspindade rajamiseks kinnisvara ostma 1997. aastal. Esimene O’Key avati 2002. aastal. Tederi ja tema Venemaa äripartnerite üheks edukaimaks äriks osutus aga mahlatootmine, mis 2005. aastal müüdi Coca-Colale.Kaks aastat tagasi kaasas Teder Arricano omanikeringi Ukraina kinnisvarainvesteeringutele keskenduva fondi Dragon-Ukrainian Properties & Development PLC (DUPD), mis on samuti noteeritud Londoni börsil. DUPD-le kuulub Arricanost 16,7%. Aktsiate kontrollpakk on seega endiselt Tederi käes.Eelmisel aastal paigutas Arricanosse raha ka investeerimispank Goldman Sachs, kuid tegemist on nn allutatud laenu, mitte otsese osalusega.
 
Tasub teada
Viiest projektist neli on valmis
Arricano projektid
Pristan ehk Sky Malli kaubakeskus, osalus 50%Suurim Kiievi kesklinnas olev kaubanduskeskus, arendatakse kohaliku investoriga. Ehitaja oli Nordeconi tütarfirma Eurocon. Pindala kokku umbes 113 552 m².M26 on pooleli olev kaubanduskeskuse projekt Kiievis, mida aasta alguses ei olnud veel ehitama hakatud. Pindala 22 894 m².Sun Gallery on Krivoi Rogis asuv kaubanduskeskus, mille pindala kokku 34 012 m².Intermall on Simferopolis asuv kaubanduskeskus, pindala kokku umbes 27 000 m².City Mall on Zaporožjes asuv kaubanduskeskus, pindala kokku 22 094 m².
 
Pane tähele
10 soovitust uuele turule minekuks
Venemaal ja Ukrainas edukalt toimetanud Hillar Teder jagas eelmisel aastal “Äriplaani” konverentsil esinedes 10 soovitust.Kõik turud on sarnased. Kõik inimesed tahavad samu asju. See tähendab, et saate uuel turul olla sama edukas kui Eestis.Valige turg, kus on vähemalt 30 mln inimest. Siis oskate tulevikku ennustada ja olete kohalike silmis autoriteet. Samuti kaob aukartus suurte turgude ees.Töötage linnapõhiselt. Alusta sealt, kus elab miljon inimest või enam.Kutsuge uut turgu koduturuks, siis ei anna te seal alla.Seadke eesmärgiks olla kolme parema hulgas. Ambitsioonikas ettevõtja saab laenu ja teda tahetakse üles osta.Võta inimesed kaasa, sest teil pole aega kohalikega katsetada.Kolige uuele turule kaheks aastaks elama (või ostke lennuk).Osake kohalikku keelt.Sõbrustage nendega, kel on raha ehk looge suhteid institutsionaalsete investoritega. Kui äri läheb hästi – mida ta pingutades läheb – võite vajada arenguks kapitali.Hoidke tempot. Tulemused motiveerivad inimesi. Tehke tehing iga kolme kuu jooksul. Imestan nende üle, kes uuel turul kolme kuuga midagi ei tee, saadavad ainult raporteid peakontorisse.
 
Üks küsimus
Kui atraktiivne on investoritele praegu Ukraina kaubandus-kinnisvara?
Joakim Helenius, Trigon Capitali suuromanikMa arvan, et ettevõtte börsile viimine on Hillar Tederil suurepärane idee, kuid tänavune aasta on börsile minekuks keeruline. Kui tal börsiplaan sel aastal ka ei peaks õnnestuma, siis tasub kindlasti uuesti proovida järgmisel aastal. Nad võivad olla atraktiivsed Ukraina ja Venemaa suunal tegutsevatele rahvusvahelistele investoritele, kellel pole kohalikega võrreldes samu investeerimisvõimalusi.
Ahti Asmann, endine SEB Ukraina juht Ukrainas on suured linnad, kus elab palju inimesi. Sellest loogikast lähtuvalt on kaubanduskeskuste arendusettevõttel potentsiaali. Ma ei tea midagi detailidest ja infot on vähe selle kohta, et saaksin öelda, kas see on hea või halb mõte.Hillar Teder on tükk aega Ukrainas tegutsenud ning tema kogemus on tohutu. Ju ta teab, mis ta teeb. Olen Hillar Tederiga ikka kokku põrganud ning olen tema suuremates kaubanduskeskustes käinud ka. Väga viisakad keskused on. Seal käib palju rahvast, auto parkimiskohta oli väga raske leida.Kaubanduskeskuste arendustel on Ukrainas potentsiaali, kuid kõik sõltub asukohast, formaadist ja sellest, kes kogu selle kombinatsiooni kokku paneb.
Sven Kunsing, SEB Varahalduse juhatuse liigeJälgime Ukraina suunal toimuvat, see on nn off-benchmark turg meie jaoks, mis tähendab, et paigutused sinna on suhteliselt vähesed võrreldes näiteks Venemaaga. Ukraina poliitiline ja makrokeskkond on keerulisemad ja see teeb meid ettevaatlikumaks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 24.07.24, 15:46
Eesti inimesed eelistavad suvel üha enam alkoholivaba õlut, siidrit või longdrinki
Käes on suur suvi ning põhiline puhkuste aeg. Ekslikult arvatakse, et soe suveaeg kipub paljudele eestlastele koos alkoholiga mööduma. Aastast aastasse on kasvanud aga just alkoholivabade toodete populaarsus ning seda mitte üksnes suvel, vaid üleüldiselt – kasvanud on nii alkoholivabade toodete hulk kui ka tarbijate nõudlus.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele