Laura Mallene • 4. oktoober 2012 kell 10:06

Ansipil tekkisid arstide palga osas kahtlused

Peaminister Andrus Ansip ei näe haiglatöötajate palgatulu avalikustamises vastuolu.

“Mina teie asemel küsiks, miks me rohkem ei tellinud,” vastas peaminister Andrus Ansip valitsuse pressikonverentsil Äripäeva ajakirjaniku küsimusele, miks tellis peaminister maksu- ja tolliametilt arstide palgaandmeid puudutava uuringu.

“Kas te tõesti eeldate, et peaminister lähtub kõhutundest? Me kõik tahame teadmistepõhist majandust, see on vajalik, möödapääsmatu,” ütles Ansip.

Ansipi sõnul ei päde väide, et siiamaani pole uuringuid tellitud: “Eesti Päevalehe ajakirjanik Tuuli Jõesaar kirjutas loo, et 2000 Eesti pensionäre pole kätte saanud riikliku tulumaksuvaba miiniumi. Esimesena pöördusime asjaomaste inimeste poole - ka maksu- ja tolliameti poole,” kommenteeris Ansip.

Äripäeva ajakirjaniku küsimusele, miks tehti uuring just streigi ajal ning miks kasutati inimeste isikukoode, vastas peaminister, et tegu on tavapärase käitumisega.

“Arstide liidu esindaja väitis, et arstide tegelik palk on 1200 eurot kuus. See tundus nii uskumatu, et tekkisid kahtlused. Kolmapäeva õhtul jagasin kahtlusi, seejärel otsustasime tellida uuringu maksu- ja tolliametilt. Seda oli väga lihtne tellida,” sõnas Ansip.

Ansip sai enda sõnul uuringu tulemused kätte reede hommikul, samal päeval tutvustas ta neid ka rahvusringhäälingu eetris. “Miks ma ütlen, et tutvustasin esialgseid uuringud - see polnud piisavalt ülevaatlik. Sellliseid uuringuid tasub väga põhjalikult analüüsida. Mina olen rääkinud metoodikast.“

Ansipi sõnul ei ole tegu isikuandmete avalikustamisega: „On võetud arstide isikukoodid ja vaadatud tuludeklaratsiooni, ilma et kellegi isikuandmeid avalikustataks. On vaadatud, kui palju arstid tulu saavad – nii palgatulu kui välismaal saadud tulu, dividenditulu, FIEna teenitud tulu.“

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul tehti uuring avalikku huvi silmas pidades. „Selgelt on valetatud sissetuleku teemadel, et kas arstidel on võimalik ära elada. Ja ma ei näe ühtegi probleemi sellele. Kui andmekaitse seadus peaks selle vaidlustama, siis tuleb seadus ümber teha,“ ütles Ligi.

Ligi ei näe midagi hullu selles, kui haiglajuhtide palgad oleksid avalikud. „Nende palkade avalikustamine ei ole mingi patt,“ teatas Ligi.

Hetkel kuum