14. oktoober 2012 kell 21:00

Kinnisvara. Kinnisvaramulli indeks tegi ajaloo suurima tõusu

Seven Real Estate Advisorsi kinnisvaramulli indeks, mis võrdleb kinnisvara hetkeväärtust buumi tipuga, on nüüd 55,9 punkti tasemel.

Septembris tõusis indeksi väärtus võrreldes eelmise kuuga 1,5% ning oli aastatagusega võrreldes 7,2% kõrgem. Tegu on indeksi arvutamise viieaastase ajaloo suurima aastakasvuga. Tõusu taga on peamiselt hoonestatud elamumaa, ärimaa ja tootmismaa ning väga stabiilne korteritehingute hinna kasv.

Alates kinnisvaraturu põhjast veidi üle kahe aasta tagasi ehk 2010. aasta juunis ei ole indeks suutnud veel ületada 55,9 punkti piiri. Selle aja jooksul on ta seda küll katsunud veel kahel korral – tänavu veebruaris ja märtsis.

Kirjeldades kogu Eesti kinnisvaraturu arenguid, on indeksi väärtuse taastumine olnud üsna pika vinnaga, kuid 2012. aasta on olnud ikkagi positiivne – kõigepealt on märkimisväärselt kasvanud tehinguaktiivsus, ja näib, et ka kinnisvara väärtus on võtnud suuna stabiilsemale kosumisele. Saab näha, kas järgnevatel kuudel õnnestub murda ka 55,9 punkti piir.

Tehingute koguarv, mis eelmistel kuudel tugevalt kasvas, septembris mullusega võrreldes vähenes. Samas ostu-müügitehinguid tehti 3% enam.

Hetkel kuum