• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kolmelatine, mis on väärt 8

  Olainfarmi eest on kõige agaramad investorid pakkunud 160 miljonit eurot, mis on ligi 2,7 korda enam firma praegusest börsihinnast, kirjutas Läti ajaleht Telegraf, mis avaldas möödunud nädala lõpus pika intervjuu Läti ravimifirma juhi ja suuromaniku Valerijs Maliginsiga.

  Aktsia, mida leidub enam kui kolme miljoni euro eest ka LHV Panga teise ja kolmanda samba pensionifondides, tõusis eile päevaga 3,3% (3,10 latini) ning tõenäoliselt kütab investorite meeli veel mõnda aega.
  Olainfarmi 40. aastapäeva juubeliintervjuus ütles Riia börsifirma suuromanik, et ettevõttes on käinud kosilasi nii idast kui ka läänest ning tõi eksootilisena välja koguni Tsiili investorid. Samas aga lisab Maligins, et vahet pole, kas aktsia maksab 40 santiimi või 8 latti, suuromanikud ettevõtet müüa ei kavatse.
  Küll aga peab ta siiski positiivseks, et Olainfarm on nn kasvuaktsia, kuna sellega käivad kaasas pankadest paremad krediiditingimused ning vajadusel on ka võimalik soodsamalt uute aktsiate emiteerimisega raha kaasata.
  Ravimifirma juht peab Olainfarmi aktsia praegust börsihinda odavaks, mida ilmestab vaid napp kuuene P/E (hinna ja tulu) suhe, samas kui sektoris on see keskmiselt 10–15 juures.
  Telegrafi ajakirjaniku provotseerimise peale, millal võib Olainfarm olla väärt miljard eurot (ehk praegusest turuväärtusest viisteist korda enam), märkis Maligins, et see võib juhtuda paarikümne aastaga, kuid tema jaoks on tähtis eelkõige protsess ja firma areng.
  Aktsia hinnasihid sellest ei muutu. Ehkki selline nn aktsia ülesrääkimine oleks Eesti tingimustes ennekuulmatu, pole Olainfarmi puhul see harukordne.
  SEB Geneerilise Farmaatsia Fondi juhi Meelis Angerma sõnul oli tegemist Olainfarmi-stiilis sõnavõtuga ja ettevõtet tundvad investorid ei peaks laskma end sellest häirida. Samas lisas Angerma, et ettevõte vajab tähelepanu ja selleks on tugevad avaldused omal kohal.
  Intervjuus välja käidud ülevõtmispakkumise hindu peab fondijuht, kelle fondis on Olainfarmil üks suuremaid osakaale, reaalseteks. “Iseenesest on ülevõtmisobjekte selles sektoris alati nappinud ning hind võib olla realistlik.”
  Olainfarmi analüüsiva Kristo Oidermaa sõnul jääb LHV poolt oktoobri alguses aktsiale antud 3,5–3,8-latine hinnasiht (ja ostasoovitus) Maliginsi intervjuu peale muutumatuks.
  Samas toob aga vanemanalüütik paralleelina välja Sanitase börsilt lahkumise. Nimelt maksis Kanada börsifirma Valeant Pharmaceuticals möödunud aasta kevadel Leedu ravimifirma investoritele tervelt 81protsendise aktsiapreemia ning ka kasumisuhtarvude poolest maksti mitu korda praegusest Olainfarmi suhtarvudest kõrgemat hinda.
  Kiire kasv jätkub. Olainfarm loodab keskpikas perioodis näidata aastas keskmiselt 10–15% müügikasvu. Maliginsi sõnul on tegemist pigem konservatiivse stsenaariumiga ning ta näeb, et kasv võiks ulatuda pigem 20–25, kui mitte 30 protsendini. Seda kinnitas ravimifirma ka eile õhtul börsile. 2012. aastaks ootavad LHV Panga ja Swedbanki analüütikud Olainfarmile keskmiselt 48,1 miljoni latist (69,2 mln eurost) käivet ja 8 miljobi latist (11,5 mln eurost) kasumit, mida on vastavalt 31% ja 25% enam kui aasta eest.
  Analüütikute hinnasihid näevad aktsiale praeguselt hinnatasemelt umbes viiendikulist hinnalisa.
   
  Tasub teada
  Kuidas osta Läti-Leedu aktsiaid
  Riia ja Vilniuse börsidelt on väärtpaberite ostmine sama lihtne ja soodne nagu Tallinna börsilt.Minimaalne tehingutasu on pankades 3 euro juures ja väärtpaberite haldustasu 0–10 eurot/aastas.Avada tuleb väärtpaberikonto ning arvelduskonto.Internetipangas tuleb otsida investeerimise (börside) alajaotus, kus tuleb välja valida soovitud väärtpaber ning sisestada ostukogus (ostetavate väärtpaberite arv).Lisaks tuleb ära märkida, kas väärtpabereid soovitakse osta turu- või limiithinnaga.Limiithinna puhul saab sisestada maksimumhinna, mida oled nõus väärtpaberi eest maksma ning see on soovitatav ebalikviidsemate aktsiate puhul (kuhu kuuluvad ka enamus Balti börsifirmade aktsiaid).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Nafta hind tõuseb kuuendat päeva ja lõppu ei paista
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Ärikinnisvarasektorisse sisenenud Everaus Kinnisvara avas Eesti suurima kontaktivaba minilaokompleksi
Seni põhiliselt elamukinnisvara arendamisega tegelenud Everaus Kinnisvara siseneb jõudsalt ärikinnisvarasektorisse ja avas Tallinna külje all Peetris Eesti suurima kontaktivaba minilaokompleksi.
Seni põhiliselt elamukinnisvara arendamisega tegelenud Everaus Kinnisvara siseneb jõudsalt ärikinnisvarasektorisse ja avas Tallinna külje all Peetris Eesti suurima kontaktivaba minilaokompleksi.
Sakslased valivad Merkelile mantlipärijat
Saksamaa valib pühapäeval parlamendi uue koosseisu, mis omakorda lõpetab ka Angela Merkeli valitsemisaja, vahendab Reuters.
Saksamaa valib pühapäeval parlamendi uue koosseisu, mis omakorda lõpetab ka Angela Merkeli valitsemisaja, vahendab Reuters.