• Jaga lugu:

  Ettevõtted ei ole rahul Hollande'iga

  Prantsuse autotootja Renault teatas, et kui president Francois Hollande soovib, et riigis toodetaks rohkem autosid, tuleb tegelda kõrgete tööjõukulude ja jäikade tööseadustega, vahendab Bloomberg.

  Prantsuse suuruselt teisest autotootjast kuulub 15 protsenti riigile, kuid vaid vähem kui veerand 2,83 miljonist toodetud autost on valmistatud Prantsusmaal.
  „Sama Clio IV tootmine Prantsusmaal on 1300 eurot kallim kui Türgi tehases ja pool sellest vahest tuleb tööjõukuludest,“ ütles Renault tegevjuht Carlos Tavares. „Küsimus ei ole ainult kuludes, vaid ka paindlikkuses.“
  „Kõik nõustuvad, et Prantsusmaal on probleeme kulukonkurentsis ajal, kui Hispaanias ja teistes perifeeriamaades kärbitakse palku,“ ütles Exane BNP Paribasi peaanalüütik Pierre-Olivier Beffy. „Prantsuse valitsus on vaadanud kümme aastat, kuidas kärpida tööjõukulusid.“
  Airbus SASi emafirma EADSi endine juht Louis Gallois koostas valitsuse tellimusel raporti, kuidas muuta Prantsusmaad konkurentsivõimelisemaks. Nüüd testitakse Hollande'i, kui kaugele ta on valmis minema raportis kirjeldatuga.
  Gallois' raport on oluline nii poliitiliselt kui majanduslikult. Ta diagnoosis, miks oli Prantsusmaal mullu rekordiline 73 miljardi eurone väliskaubanduspuudujääk ja miks ei ole Prantsuse majandus kasvanud juba vähemalt kolm kvartalit. Ta ütles juulis, et Prantsusmaal on vaja konkurentsivõime šokki, kärpides 50 miljardi euro võrra tööjõumakse, muutmaks Prantsuse eksporti atraktiivsemaks.
  „Ma olen väga pettunud, et pean kuulma konkurentsivõime trajektoorist, mitte konkurentsivõime šokist,“ ütles suusatootja Groupe Rossignoli juht Bruno Cercley ajakirjale L’usine Nouvelle. „Sellega on tõesti kiire. Ma näen äriliidrite hiiglaslikku muret.“
  „Võtmeküsimus on, kas tööandjad ja ametiühingud jõuavad kokkuleppele,“ ütles Eurasia Groupi analüütik Antonio Barroso. „Praegu tundub, et nad elavad erinevatel planeetidel.“
  Le Parisien kirjutas, et Gallois soovitas Hollande'il kaotada kümmekond aastat kehtinud 35tunnise töönädala piirang. Peaminister Jean-Marc Ayrault ütles 35 tunni seaduse kohta, et miski ei ole tabu.
  „Ei ole mingit küsimust, et me kaaluksime töönädala ümbervaatamist,“ ütles CFDT ametiühingu peasekretär Francois Chereque. „Kui valitsus tahab ajada CFDT tigedaks, siis on nad leidnud just õige teema.“
  Kui Saksamaal on tööjõukulud püsinud terve aastakümne peaaegu muutumatuna, siis Prantsusmaal on need tõusnud 19 protsenti. Prantsuse osa euroala ekspordis on kahanenud 3,5 protsendi võrra, selgus Coe-Rexecode uurimusest, mille kohaselt on Prantsusmaa kaotanud enim eksporti.
  Sel perioodil on tegevuskasumimarginaal kahanenud pea 40 protsendi võrra, mis on piiranud investeeringuid ja jätkusuutlikku kasvu, selgus Groupe des Federations Industrielles'i uuringust. Saksamaal on samal ajal tegevuskasumimarginaal kasvanud 40 protsendi võrra.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
Börs: S&P 500 jõudis uue rekordini
Standard & Poor’s 500 indeks lõpetas teisipäeva uue rekordiga, head minekut näitasid tervishoiusektor ning Apple, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 indeks lõpetas teisipäeva uue rekordiga, head minekut näitasid tervishoiusektor ning Apple, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Kantsler Priskel tuleb ametist lahkuda
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.