Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Läkitagem Erkki Raasuke riigitalle rookima

  Tänavu märtsi alguses sai Erkki Raasukesest majandus­minister Juhan Partsi nõunik ja ta ei jäänud niisama tooli soojendama. Tero Taskila lahkumine Estonian Airi juhi kohalt ning pool aastat varem korra majjalöömine maanteeametis iseloomustavad hästi Raasukese jõulist ja otsekohest tegutsemist.

  Äripäeva hinnangul on veel terve rida asutusi, mille kallale tasub Raasuke saata. Esmajärjekorras tuleb ette võtta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS). Aastaid seadusi eirates ettevõtjatele raha jaganud EAS on nüüd hädas neilesamadele ettevõtjatele sobivate lahenduste leidmisega, välistamaks olukorda, et firmad peavad saadud raha tagasi maksma.
  Kolmapäeval erakorralisele nõupidamisele kogunenud EASi juhtkond suutis mingi lahenduse leida ebaseaduslikult jagatud 1,8 miljonile eurole, kokku on problemaatilisi toetusi aga 8,5 miljoni euro jagu.
  Pragmaatilise meelega Raasuke vaataks kogu toetuste jagamise süsteemi terava pilguga üle ja lahendaks selle olukorra ilmselt paari kuuga: just nii palju on tal siiamaani aega kulunud ühe asutuse tulemuslikuks korrastamiseks.
  Reform oleks huvitav väljakutse. Kui EASis kord majas, tasub Raasukesel kiigata Muuga konteinerterminali ehitusega riigikontrolli kriitikatule alla sattunud Tallinna Sadamasse. Riigikontroll tegi augustis Põhja ringkonnaprokuratuurile kuriteoteate, milles viitab Tallinna Sadama võimalikule riigi raha raiskamisele ja 2,4 miljoni euro eest riigiettevõttele kahju tekitamisele. Tõsi, sadama juhtkonna tellitud analüüs ei leidnud küll endal mingit süüd ja näitas hoopis näpuga riigikontrolli kehva töö peale.
  Ja ärgem unustagem valitsevat Reformierakonda, mille raamatupidamise ja juhtimistavade ülevaatamine oleks Raasukesele kindlasti tõeliselt huvitav ning loominguline väljakutse.
  Raasukesi oleks rohkem vaja. Sarkasmi kõrvale jättes – riigisüsteemi on vaja palju rohkem selliseid juhte nagu Erkki Raasuke. Selliseid, keda poliitilised mängud ei huvita ja kes on piisavalt jõukad, et mitte kiusatusse sattuda.
  Erasektorist tulnud tippjuhina on Raasuke eesmärgile keskendunud, ei demagoogitse ega vahuta niisama. Hea oli vaadata teda esinemas Estonian Airi pressikonverentsil, kus ta konkreetselt ja ilustamata rääkis ettevõtte kehvast seisust.
  “Mul on praegu selline võimalus ja aeg, et ma saan toimetada ja anda oma panust nii, et ma teen seda suuresti hea tahte baasilt,” ütles Raasuke märtsis Äripäevale intervjuud andes. 2011. aasta augustis Swedbankist lahkunud mehel on tänu kuldsele käepigistusele võimalik suuresti heast tahtest ja uudishimust riigisektoris toimetada 2013. aasta augustini, sest kaks aastat ei tohi ta konkurentide juures töötada.
  Ka Partsi tooli võiks kõigutada. Kuna suure tõenäosusega ootavad Raasukest selle tähtaja kukkumisel juba mitmed magusad pakkumised erasektorist, tuleks riigijuhtidel seni Raasukese kogemust maksimaalselt ära kasutada. Kui nood riigiisad muidugi ei karda enda jalgealuse hõredakskulumist.
  Näiteks võiks Raasuke pilgu peale heita ka neile põlevkivikatelde ehitamise lepingutele, mis majandusminister Juhan Partsi tooli kõigutavad. Kas on tegu tarbetult võetud liialt suurte kohustustega või mitte, seda peaks üks endine pankur suutma kiiresti ja täpselt hinnata.
 • Hetkel kuum
Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.