• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soome piiramatu palgatõus ajab arstid lihtsalt hulluks

  Arstid teenivad Soomes keskmiselt 6700 eurot kuus. See on ka Soome mõistes suur palk. Näiteks õpetaja keskmine on 3000, bussijuhil 2000 eurot. Hoolimata sellest on ka Soomes arste väga raske tervisekeskustesse tööle meelitada, sest alati on kuskil keegi, kes lubab rohkem.

  Tervisekeskusest lahkumise põhjusena tuuakse esile mitte palka, vaid pigem töö pingelisust ja liiga suurt vastutust.Kaadrivoolavus on suur, paljud arstide kohad on täitmata. Tervisekeskusesse tööle minnes leiab arst end sageli olukorrast, kus tal pole ühtegi vanemat kolleegi, kellelt nõu küsida, sest ka teised arstid on tulnud tööle alles paar kuud tagasi ja pole uude kohta jõudnud veel täielikult sisse elada.Üldarsti teenuse kättesaadavuse eest vastutab Soomes kohalik omavalitsus. Kui tervisekeskuse arstide kohad on täitmata, ei jää omavalitsusel üle muud, kui osta vajalik teenus sisse mõnelt vahendusfirmalt. Nii istutataksegi tervisekeskuse arstikabinetti renditöötaja. Heal juhul –  või halvimal, kuidas võtta – on selleks sama arst, kes alles hiljuti oma ametikohalt samas tervisekeskuses lahkus. Vahendusfirma jaoks ei ole probleem pakkuda arstile 2–5 korda kõrgemat palka. Muidugi maksab arve lõpuks sundseisu sattunud omavalitsus.
  Renditöötaja staatus on arsti jaoks mugav. Palk on n-ö päriskohaga töötava arsti omast kordi suurem, samas tööpinge ja vastutus on oluliselt väiksem: keegi ei saa eeldada põhjaliku raviplaani koostamist või kritiseerida ravi tulemuslikkust, kui sind on palgatud tööle vaid paariks kuuks. Kui patsient peaks kunagi sama murega naasma, on arst jõudnud lahkuda uude ajutisse töökohta.Arsti asendavale ajutisele renditöötajale ei kipu ka patsiendid tõsisemaid hädasid kurtma. Seetõttu pole ime, et arst suudab renditöötajana päevas vastu võtta mitu korda enam patsiente kui varem samas kohas püsikohal töötades.Võimalus nõuda oma töö eest piiramatult üha suuremat tasu ei tekita inimeses rahulolu ega tähenda ka automaatselt paremat elukvaliteeti. Sest alati jääb võimalus, et kusagil võiks ju veelgi rohkem teenida. Pidev rahulolematus tekitab stressi ja pidev pingeseisund ja ebakindlus ajab inimese lõpuks hulluks. Kes aga aitaks arste, kui kõik arstid niimoodi ahnuse ja mõttetuse nõiaringi satuvad?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Suurpõllumees Tõnu Post: toit ei tohi olla odav
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.
"...sest odavat asja raisatakse," põhjendas Saaremaa põllumajandusettevõtja Tõnu Post Äriplaan 2022 konverentsil oma väidet. Tema sõnul on ka rohepööre põllumajandusele hädavajalik, sest kõik, mis reostab õhku, jõuab otsejoones meie toidulauale.