• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Absurd: kolmekuulisele hoiusele 0,01% intress!

  Millal jõuame negatiivsete nominaalsete hoiuseintressimääradeni? Raha hoiustamisel tuleb Eestis aina üllatusi. LHV pank loobus mõni aeg tagasi kaheaastaste hoiuste vastuvõtmisest, kuna intressimäärad alanevad edasi. SEBs saab kolmekuulisi hoiuseid teha 0,01protsendise tootlusega aasta baasil. Ühe- ja kahekuuliste hoiuste tootlus on selles pangas 0,00 protsenti.

  Ausalt öelda ma ei saa väga hästi aru, miks ma peaks tegema ühe- või kahekuise hoiuse 0,00%, kui SEB maksab arvelduskontole kõrgemat, 0,01% intressi. Aga hea vähemalt, et on võimalus teha ka lühiajalisi hoiuseid.
  Võttes appi panganduses kasutatava 72 reegli, selgub, et 0,01protsendise hoiuseintressi juures kahekordistuks hoiuse summa 7200 aastaga. Tundub veidi pikk aeg, arvestades seda, et maailm ei tunne pangandustki nii kaua.
  Jutt käib nominaalsest tootlusest ehk hoiustajad peaksid arvestama ka sellega, et inflatsioon vähendab raha ostujõudu.
  Väike soovitus: võrrelge pankade hoiuseintressimäärasid. Näiteks ühekuulise hoiuse intressimäärade vahe, jättes kõrvale tasuta hoiuseid võtva SEB, on 70kordne. Aastase hoiuse intressivahe on samuti kordades. Võiks väljuda mugavustsoonist.
  Hoiustamine ei ole üldse säästjatele vastuvõetav tegevus, arvestades meil vohavat inflatsiooni, mistõttu võiks vaadata alternatiivsete raha paigutamise võimaluste poole, isegi kui need on riskantsemad.
  Me võiks saada vähemalt sama hoiuseintressi, mis makstakse Rootsis. Võtame Rootsi kroonides hoiustamise. Eestis saab SEB hoiustada internetipangas lepingut sõlmides kolmeks kuuks 2000–14 999 SEKi 0,55 protsendiga. Suurematele summadele on intressimäär kõrgem. 300 000 kuni 599 999 SEKi saab Eesti SEB hoiustada 0,65 protsendiga. Mingil põhjusel võtab Rootsis SEB kolmekuulisi Rootsi krooni hoiuseid, makstes neile 2,20 protsenti ehk mitu korda kõrgemat tootlust võrreldes Eestis hoiustamidega. Aastase tähtajalise hoiuse tootlus on seal Rootsi kroonides 1,63%, meil suurtel summadel 1,10%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Norra tegi otsa lahti - intressimäärad hakkavad tõusma
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Norra keskpank tegi esimesena sammu ülilõdva finantspoliitika karmistamiseks, tõstes baasintressimäärasid 0,25 protsendile. Mitu keskpanka on varsti Norrast eeskuju võtmas.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.