Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Absurd: kolmekuulisele hoiusele 0,01% intress!

  Millal jõuame negatiivsete nominaalsete hoiuseintressimääradeni? Raha hoiustamisel tuleb Eestis aina üllatusi. LHV pank loobus mõni aeg tagasi kaheaastaste hoiuste vastuvõtmisest, kuna intressimäärad alanevad edasi. SEBs saab kolmekuulisi hoiuseid teha 0,01protsendise tootlusega aasta baasil. Ühe- ja kahekuuliste hoiuste tootlus on selles pangas 0,00 protsenti.

  Ausalt öelda ma ei saa väga hästi aru, miks ma peaks tegema ühe- või kahekuise hoiuse 0,00%, kui SEB maksab arvelduskontole kõrgemat, 0,01% intressi. Aga hea vähemalt, et on võimalus teha ka lühiajalisi hoiuseid.
  Võttes appi panganduses kasutatava 72 reegli, selgub, et 0,01protsendise hoiuseintressi juures kahekordistuks hoiuse summa 7200 aastaga. Tundub veidi pikk aeg, arvestades seda, et maailm ei tunne pangandustki nii kaua.
  Jutt käib nominaalsest tootlusest ehk hoiustajad peaksid arvestama ka sellega, et inflatsioon vähendab raha ostujõudu.
  Väike soovitus: võrrelge pankade hoiuseintressimäärasid. Näiteks ühekuulise hoiuse intressimäärade vahe, jättes kõrvale tasuta hoiuseid võtva SEB, on 70kordne. Aastase hoiuse intressivahe on samuti kordades. Võiks väljuda mugavustsoonist.
  Hoiustamine ei ole üldse säästjatele vastuvõetav tegevus, arvestades meil vohavat inflatsiooni, mistõttu võiks vaadata alternatiivsete raha paigutamise võimaluste poole, isegi kui need on riskantsemad.
  Me võiks saada vähemalt sama hoiuseintressi, mis makstakse Rootsis. Võtame Rootsi kroonides hoiustamise. Eestis saab SEB hoiustada internetipangas lepingut sõlmides kolmeks kuuks 2000–14 999 SEKi 0,55 protsendiga. Suurematele summadele on intressimäär kõrgem. 300 000 kuni 599 999 SEKi saab Eesti SEB hoiustada 0,65 protsendiga. Mingil põhjusel võtab Rootsis SEB kolmekuulisi Rootsi krooni hoiuseid, makstes neile 2,20 protsenti ehk mitu korda kõrgemat tootlust võrreldes Eestis hoiustamidega. Aastase tähtajalise hoiuse tootlus on seal Rootsi kroonides 1,63%, meil suurtel summadel 1,10%.
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.