Kristi Malmberg • 14. november 2012 kell 10:46

SEB: paljud Viljandimaa ettevõtted sihivad välisturge ja loovad töökohti

Paljud Viljandimaa ettevõtted planeerivad tuleval aastal olla aktiivsed eksporditurgudel ja plaanivad sellega seoses luua töökohti, näitab SEB poolt maakonna äriklientide seas korraldatud kiirküsitlus.

Olemasolevatel eksporditurgudel kavatseb kasvada 22 protsenti küsitlusele vastanud 27 ettevõttest. Uutele turgudele kavatseb siseneda 19 protsenti. Tegu on peamiselt tööstusettevõtetega, kes kavandavad ka toodete innovatsiooni.

Käibe kasvu näeb 85 protsenti ettevõtetest, kusjuures mõned suure kasvuambitsiooniga firmad näevad käibe kasvu rohkem kui 15 protsenti.

Vastanutest 30 protsenti kavatseb töötajaid juurde võtta ning küsitluses osalenud ettevõtete arvelt kasvab Viljandimaa töötajate arv järgmise aastal vähemalt 21 inimese võrra. Personali kasv on seotud eelkõige uutele turgudele sisenemise või olemasolevatel turgudel kasvamise ambitsiooniga.

Investeeringuid kavandab järgmisel aastal 70 protsenti SEB küsitletud klientidest, kusjuures kõigist firmadest 48 protsenti kavatseb investeerida üle 30 000 euro.

Uuendustegevusi toodete või teenuste vallas kavandab järgmisel aastal 33 protsenti vastanutest ning töötajate arendamisse ja koolitusse soovib panustada 22 protsenti vastanutest.

SEB viib oktoobris ja novembris läbi suure nõustamisprojekti, mille raames külastavad panga esindajad ligikaudu 900 Eesti väikest ja keskmise suurusega ettevõtet kõigis 15 maakonnas. Eesti teedel liigutakse kümne SEB värvides väikeautoga Smart, millega tuletatakse ka meelde keskkonnasäästlike liikumisviiside tähtsust.

Nõustamisprojekti raames viib SEB läbi ka küsitluse, kus maakondade ettevõtted saavad anda hinnanguid oma 2013. aasta käibe arengutele, töötajate arvu muutumisele, ekspordi- ning innovatsioonikavadele ja planeeritud investeeringutele.

 

Hetkel kuum