Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti tippjuhte süüdistatakse suurkahjus

    Majandusbuumi tipus Tallinnasse ja Riiga ostetud kinnisvaraprojektidega hävinud Londoni börsifirma süüdistab investoritele ligi 27 miljoni euro kahju tekitamises Eesti nimekaid tippjuhte Mart Habakukke, Gunnar Okki ja Kristel Meost.

    Ilma suurema kärata toimub offshore-piirkonnana tuntud Mani saarel kohtuvaidlus, millesse on kaasatud mitu Eesti äriliidrit. Hagi on esitatud laitmatu renomeega Põhjamaade Investeerimispanga asepresidendi, endise Eesti Energia juhi Gunnar Oki, Hansapangas ja Trigon Capitalis tippjuhi ametit pidanud ettevõtja Kristel Meose ning Estonian Business Schooli vedava Madis Habakuke ja tema poja Mart Habakuke kinnisvarafirma Metro Capital Management tegevuse peale.
    Hageja on eestlaste oma “laps” – 2006. aasta lõpus asutatud Metro Baltic Horizonsi aktsiad viisid Londoni börsi alternatiivturule eestlased. Praegu on kontroll ettevõttes iirlaste käes. Horizonsi tuntuim investeering on Tallinnas Viru väljakul asuv Metro Plaza, mis buumi ajal osteti, valmis ehitati ja eelmisel aastal suure kahjumiga leedukate fondile müüdi. Kaks teist Baltimaade projekti võeti Horizonsilt ära lausa sundkorras võlgade katteks.
    Karmid süüdistused. Horizonsi hiljutises pressiteates võetakse kohtuasi kokku nii, et eksjuhtidel nähakse süüd hooletuse, lepingu rikkumise ja/või usalduse murdmise tõttu aastatel 2007–2009 grupile hinnanguliselt 26,6 miljoni euro suuruse kahju tekitamises. Ettevõtte praegused iirlastest juhid heidavad eelmise aasta suveni Horizonsi investeeringuid juhtinud Habakukkede firmale Metro Capital Management ette korduvaid huvide konflikte ja viitavad nende poolt Horizonsile teadlikult tekitatud kahjule.
    Metro Capital Managementi juhatuse liige ja üks omanikest Mart Habakuk nentis, et ei saa süüdistuse üksikasju kommenteerida, kuid pidas kummaliseks, et huvide konfliktis süüdistatakse neid olukorras, kus tema ja teised Metro Capital Managementi inimesed on ise Horizonsi 15% omanikud. Lisaks on nad investeerinud Horizonsiga identsetel tingimustel vähemusomanikuna Horizonsiga samadesse projektidesse. Teisisõnu pidid nad süüdistuse järgi ka iseendale kahju tekitama. “Kõik mulle ja Metro Capital Managementile esitatud süüdistused kavatseme täies ulatuses vaidlustada,” sõnas Habakuk.
    Võimalikuks motiiviks kindlustusraha. Habakuk tõi vaidlust kommenteerides välja ka ühe võimaliku iirlastest hagejate motiivi. “Meie arvates üritab Horizonsi juhtkond rakendada investeerimisstrateegiat, mida tavaliselt rakendavad fondid, mis investeerivad kohtuvaidlustesse tulu teenimise eesmärgil,” sõnas ta.
    Kuna Horizonsi endine juhtkond on kindlustatud, siis juhul, kui kohtus õnnestub tõestada juhtimisvigu, peaks ettevõttel olema võimalik teenida kindlustushüvitist. “Need summad võivad olla suured,” märkis Habakuk.
    Habakuk lisas, et tal on kahju, et Horizonsi noteerimisprospektis kirjeldatust kardinaalselt erinevat investeerimisstrateegiat juurutatakse ilma aktsionäride arvamust küsimata ja pakkumata väljumisvõimalust neile, kes ei soovi selles ettevõtmises osaleda.
    Horizonsi endistele juhtidele Okile, Meosele ja ka kolmandale, Mani saare elukutselisele direktorile Robin Jamesile heidab praegune juhtkond ette, et nad ei saanud hakkama investorite huvide kaitsmise ja investeeringuid puudutava järelevalvega.
    Kidakeelsed. “Kuna tegemist on formaalse juriidilise vaidlusega, pole meil võimalik anda ühtegi kommentaari,” teatas Horizonsi endisi nõukogu liikmeid, sh Okki ja Meost esindav Briti advokaadibüroo Gibson Dunn advokaat Wayne McArdle.
    “Kahjuks ei ole mul võimalik neid põhjendamatuid süüdistusi kuidagi kommenteerida, kuna käimas on tsiviilõiguslik vaidlus,” ütles Okk Äripäevale saadetud kirjalikus vastuses. Ka Meos ei soovinud teemat kommenteerida, ta ütles vaid, et süüdistused on alusetud. “Süüdistused ei arvesta turul toimunud kinnisvara- ja finantsolukorda,” märkis Meos, viidates pärast 2007. aastat alanud kriisile ja kinnisvaraturu järsule langusele.
    “Meie kaebus puudutab kõiki kinnisvarainvesteeringuid, aga eelkõige Metro Plazat ja Krastat,” kommenteeris Äripäevale Horizonsi iirlasest juht Ronan Reid. Krasta oli Horizonsi kinnistu Riias. Reid märkis, et endiste juhtide vastu kohtusse pöödrumise tinginud probleemid avastasid uued juhid 2010. aastal ametisse asudes.
    Okk lahkus Horizonsi nõukogust omal soovil umbes kolm aastat tagasi, Meos aga sunniti lahkuma mullu mais. Lepingu Habakukede Metro Capital Managementiga lõpetas Horizons eelmise aasta augustis.
     
     
    Taust
    Süüdistatakse juhtimisvigades
    Metro Baltic Horizonsi juhtimise üle võtnud iirlased avaldasid mullu augustis investoritele ülevaate juhtimisvigadest, mida nad ettevõtte endistele eestlastest juhtidele ja Metro Capital Managementi tegevusele ette heidavad.
    Tõlgitud nopped teatest:Metro Capital Managementil olid liiga suured volitused olukordades, kus ta oli huvide konfliktis.Ettevõtte finantskontroller ei olnud järjekindel selles, et olla piisavalt sõltumatu Metro Capital Managementist. Näiteks ei olnud Horizonsi endine juhtkond teadlik, et Paul McGuiness, kes osutas tööandja kaudu Horizonsile finantskontrolleri teenust, töötas samas ettevõttes James Kennyga, kes omakorda oli kuni 2010. aasta novembrini Metro Capital Managementi nõukogu liige ja tema tütarfirma Metro Frontieri juht.Horizons ostis kolm kinnistut Metro Capital Managementilt või temaga seotud isikutelt, arvestamata tehingutes sõltumatuse ja võrdsete tingimuste (arm’s length)põhimõtet.Ei järgitud protseduure, mis pidanuks tagama adekvaatse tulemuse ja ettevõtte kaitse, kui Metro Capital Management ja tema tütarfirma Metro Frontier olid huvide konflikti olukorras.info, mida investeeringute juhid andsid Horizonsi juhtidele investeerimisprojektide kohta ja aruannetes, oli ebatäpne ja/või eksitav.Enne osa või kõigi kinnisvaraobjektide omandamist ei teostatud piisavat ostueelset analüüsi, sh vara adekvaatset hindamist.Investeeringute juhid tegutsesid vähemalt ühe kinnisvaraobjekti omandamisega seoses vastava volituseta. Metro Capital Management teenis tulu Focus Kinnisvara OÜ (Metro Plaza omanikfirma) osa aktsiate müügist ja/või käitus muul moel ettevõttele kahjulikult.
    Allikas: Metro Baltic Horizons Plc
     
     
     Tasub teada
    Hagi 10 isiku vastu
    Metro Baltic Horizons Plc praegune juhtkond on ettevõttele suure kahju tekitamise eest hagi esitanud 6 eraisiku ja 4 ettevõtte vastu:endised nõukogu liikmed Kristel Meos, Gunnar Okk ja Robin James;lepingu alusel juhtimis- ja varahaldusteenust osutanud Mart Habakuk ja tema juhitav Metro Capital Management AS, samuti viimase tütarfirma Tolmain Advisory Services Ltd (endise nimega Metro Frontier Ltd);endine finantskontroller Paul McGuinness ja temaga seotud McGuinness Investments OÜ ja MG Capital Ltd;Metro Capital Managementi endine nõukogu liige James Kenny.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.