Ken Rohelaan • 22. november 2012 kell 16:09

OPEC tõstab nafta tarnet

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) tõstab toornafta tarnet selle aasta kõrgeimale tasemele, kuna põhjapoolkeral on tõusnud talvise kütuse nõudlus, vahendas finantsuudisteagentuur Bloomberg.

Umbes 40% maakera kütuse tarnijatest ekspordivad 24,72 miljonit barrelit päevas järgmised neli nädalat kuni 8. detsembrini. Tarneid jälgiva firma Halifaxi andmetel eksporditi eelmisel perioodil 24,08 miljonit barrelit päevas. Andmetest on välja jäetud Angola ja Ecuador.

Andmete järgi peaks tankerite pardal olema naftat keskmiselt 510,96 miljonit barrelit, mis on 8,7% rohkem kui eelmise perioodi lõpuni 10. novembril. Oil Movementsi esindaja Roy Masoni hinnangul on tegemist suurima kogusega pärast maid. Oil Movements arvutab kogused, pidades arvestust tankerite tellimuste järgi. Arvutustest on välja jäetud nafta, mida hoitakse laevadel varuna.

OPEC-sse kuuluvad Alžeeria, Angola, Ecuador, Iraan, Iraak, Kuveit, Liibüa, Nigeeria, Katar, Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid ja Venezuela.

Hetkel kuum