Indrek Kald • 26. november 2012 kell 11:04

RM: palgakasv jätkub samas tempos

Järgmistes kvartalites on oodata palkade kasvamist täna avaldatud III kvartali tempoga, ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Pille Mihkelson.

Kasv jätkub valdavalt siseturule suunatud valdkondades, lisas ta ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Statistikaameti andmeil kasvas keskmine brutokuupalk kolmandas kvartalis 5,7 protsenti, 855,3 euroni ning tarbijahindade muutust arvestav reaalpalk 1,9%. Reaalpalk tõusis viiendat kvartalit järjest.

Kolmandas kvartalis kiirenes keskmise palga kasv võrreldes varasema kolme kuuga. Sarnaselt möödunud kvartalitega oli kiirem kasv siseturule suunatud erasektori tegevusaladel. Enim suurenesid sissetulekud info ja side, kinnisvara ning muudel teenindavatel valdkondadel, vastavalt 11,9, 10,2 ja 14,4%. Info ja side tegevusalal on keskmisest kõrgem palgakasv seotud püsiva nõudlusega kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistide järele. Kinnisvaras võimaldab töötajate palkasid tõsta ettevõtete käivete jätkuv kasv.

Keskmine palk vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes vaid veonduses ja laonduses (0,9%). Seda mõjutas kaubavoogude vähenemisest tulenev logistika töömahtude langus. Tegevusalade lõikes on keskmine palk võrreldes buumi tipuga 2008. aastal madalam vaid avalikus halduses, veonduses ja laonduses ning muudel teenindavatel tegevustel, teatas ministeerium.

Kvalifitseeritud spetsialistide vähesuse tõttu on mitmetel tegevusaladel hõive kasvu võimalused piiratud, mis omakorda toetab palgatõusu mitmetel aladel. Viimastes kvartalites paistab silma lihttööliste arvu oluline vähenemine ning kvalifitseeritud töötajate osakaalu suurenemine, mis viitab trendile, et Eestis tehakse aina enam kõrgema lisandväärtusega tööd, kinnitas rahandusministeerium.

Hetkel kuum