27. november 2012 kell 10:29

Rootsi tarbija kardab koondamisi

Rootsi tarbijakindlus kukkus novembris neljandat kuud järjest, seda suuresti Euroopa nõudluse vähenemisest tulenevalt suurte eskportööride koondamiste tõttu.

Tarbijakindluse indeks kukkus -7,4ni võrreldes oktoobrikuise -2,9ga, vahendab Bloomberg. Ökonomistid ootasid indeksi näiduks kõigest -3,5. Samas vastas -18ni kukkunud tootmiskindluse indeks ootustele.

Oktoobris andis Rootsi keskpank märku, et võib detsembris alandada baasintressimäärasid neljandat korda viimase aasta jooksul. Rootsi suureksportöörid nagu Ericsson ja Volvo on koondamas tuhandeid töökohti, et vastata kukkunud nõudlusele.

"Vaatamata veel hiljuti tugevana püsinud kodumaisele vastupanule on tõenäoliselt meedia tähelepanu "koondamiste tsunamile" mõjutanud Rootsi tarbijaid," kirjutas kliendikirjas Svenska Handelsbankeni ökonomist Anders Brunstedt.

 

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum