Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Novembris langes elektri börsihind nii Baltikumis kui Põhjamaades

  Põhjamaade elektribörsil Nord Pool Spot (NPS) langesid novembrikuus hinnad kõikides hinnapiirkondades peale Tromso hinnapiirkonna Norras, suurim oli langus seejuures NPS ELE ja NPS Leedu piirkonnas.

  NPS süsteemihind langes novembrikuus kaks protsenti 34,21 eurole megavatt-tunni kohta, teatas Elering. Hinnad langesid vaatamata sellele, et Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvus alanes allapoole eelmise aasta novembri taset ja see vähendas Norras elektrienergia ekspordisuutlikkust ligikaudu kaks korda. Elektri eksporti Põhjamaadest vähendas ka tarbimise kasv ja seda enim just Norras, kus tarbimine kerkis oktoobriga võrreldes ligi seitse protsenti. Esimeste külmemate ilmade saabumisel novembrikuu lõpus oli samas näha elektrienergia hinna tõusutrendi.
  NPS ELE ja Leedu hinnapiirkondades langes elektri hind novembrikuu kokkuvõttes vastavalt 11 protsenti 37,53 euroni ja 12 protsenti 39,33 euroni megavatt-tunni kohta.
  NPS Eesti hind langes seitse protsenti ning oli novembrikuus 37,49 eurot megavatt-tunni kohta. NPS Eesti ja ELE hinnapiirkondade hinnad ühtlustusid novembrikuus tänu tootmise kasvule Lätis, vähendades sellega ülekandevõimsuste puudujääki suunal Eestist Lätti.
  Lätis kasvas elektritoodang oktoobrikuuga võrreldes 45 protsenti ning kattis novembrikuus 90 protsenti siseriiklikust tarbimisest. Selline olukord avaldas hinna kujunemisel olulist mõju nii Eestis kui Leedus.
  Leedus vähenes sisemaine toodang oktoobrikuuga võrreldes 15 protsenti ja sellega kaeti novembris vaid 32 protsenti sisemaisest nõudlusest. Kohalikud tootjad ei suutnud konkureerida soodsama hüdroenergia pakkujatega Lätist ja seetõttu oli soodsam importida elektrit naabersüsteemidest.
  Soome ja Rootsi vahel hoiab piirang Fenno-Skan 1 alalisvooluühendusel endiselt NPS Soome hinda kõrgemal NPS süsteemihinnast. Nii kujunes novembris Soomes hind süsteemihinnast 2,74 eurot kõrgemaks ehk oli 36,95 eurot megavatt-tunni kohta.
  Võimsusvood Eesti-Soome ühendusel EstLink 1 olid eelmisel kuul väga vahelduvad ning suunamuutused olid järsud, näiteks ühel tunnil toimus eksport võimsusega 76 megavatti ja järgmisel tunnil import võimsusega 317 megavatti. Võimsusvood oli valdaval osal ajast – 66 protsenti tundidest – suunatud Soomest Eestisse.
  NPS Eesti ja Eesti-Läti piiril tegutsevas virtuaalses hinnapiirkonnas NPS ELE müüdi novembrikuus kokku 493 gigavatt-tundi elektrienergiat, millest Eesti hinnapiirkonna arvele langes 80 protsenti. Seejuures kasvas müük NPS ELE hinnapiirkonnas, kus müüjateks on Läti ja Leedu turuosalised, kuus korda 100 gigavatt-tunnini. Sellest 46 gigavatt-tundi pärines Lätist ja 54 gigavatt-tundi Leedust.
  Kokku osteti NPS Eesti ja ELE hinnapiirkonnas elektrienergiat 549 gigavatt-tundi, sellest Eesti hinnapiirkonnas 234 ning ELE piirkonnas oli Läti ja Leedu turuosaliste nõudlus 394 gigavatt-tundi.
  Päevasisesel turul Elbas müüsid Eesti turuosalised novembrikuus rekordkoguse ehk kokku 10,6 gigavatt-tundi elektrienergiat (oktoobrikuus 1,3 gigavatt-tundi) ja ostsid sarnaselt oktoobrikuuga 3,7 gigavatt-tundi. Novembrikuus suurenesid päevasisesel turul just müüdud kogused peamiselt tänu Läti hüdroenergia edasimüügile Soome turuosalistele tiputundide katteks.
  Eesti turuosalised ostsid novembrikuus elektrienergiat päev-ette ja päevasiseselt turult kokku 238 gigavatt-tundi, mis moodustas 33 protsenti kogu novembrikuu siseriiklikust tarbimisest.
  Eestisse imporditud maagaasi hind oli Eleringi hinnangul novembrikuus 37,8 eurot megavatt-tunni kohta, mis on 0,25 protsenti kõrgem oktoobrikuu hinnast. Väikese hinnatõusu tingis üheksa kuu keskmise õlihinna kasv ning novembrikuus nõrgenenud euro kurss dollari suhtes.
   
   
   
 • Hetkel kuum
Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.