India sibulahinna kasv viimase aasta jooksul on paljudele India 1,2 miljardile inimesele olnud äärmiselt koormav ning sundinud nii mõnegi neist oma söömisharjumusi muutma.
Sibulate, mis on India köögi üks põhitoiduaineid, hind on kasvanud umbes 320% viimase 12 kuu jooksul. Hinnatõusu on põhjustanud mitmete faktorite kombinatsioon, sealhulgas saagikuse kahanemine peale pikka vihmaperioodi, samuti aga ka kehv taristu sibulate hoiustamiseks ja tarneks.
Mumbais elav Shivani Verma, kes töötab vannutatud audiitorina, ütles Bloombergile, et hinnatõus on sundinud inimesi sibulat ostma väiksemates kogustes ning asendama seda teiste koostisainetega nagu tomati, küüslaaugu või ingveriga oma igapäevases söögitegemises.
„Meie tarbimine on vähenenud, “ ütles Verma, märkides, et sibulakilo linnas maksab praegu umbes 75 ruupiat ehk 1,22 dollarit. Maailmapanga andmete kohaselt peab umbes kolmandik India rahvastikust hakkama saama vähem kui 1,25 dollariga päevas.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Sibulad on india köögi lahutamatuks osaks, kiiresti kasvavad hinnad on riigis, kus seitsme kuu pärast toimuvad üldvalimised, saanud poliitiliselt tundlikuks teemaks.
“Me süüdistame selles olukorras poliitikuid. Nad ei tee hindade alanemiseks piisavalt, ütles Lõuna-Indias elav autojuht Wilson Thomas.
Hinnatõusu pidurdamiseks kasvatas kongressi juhtitud valitsus septembris sibulate ekspordi minimaalset hinda peaaegu 40% 900 dollarile tonni eest. Sibulaid kavatsetakse importida ka naaberrikidest Pakistanist, Iraanist, Hiinast ja Egiptusest.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!