Väinu Rozental • 3. jaanuar 2013 kell 15:23

Maksud laekusid mullu oodatust paremini

Eelarvesse laekus kavandatust 2,3 protsenti vahendeid rohkem ja eelarve täideti 102,3 protsendiliselt, avalikustas peaminister Andrus Ansip valitsuse tänasel pressikonverentsil esialgsed andmed maksulaekumiste kohta.

Ansipi sõnul laekusid peaaegu kõik maksud küllaltki hästi. Eriti hästi on tema hinnangul laekunud juriidilise isiku tulumaks, 113,7 protsenti. Hästi on laekunud ka käibemaks (104 protsenti) ja oodatust paremini laekus sotsiaalmaks (100,5 protsenti).

Ansipi andmeil on oodatust kehvemini aga laekunud tubaaktsiisi, 93,6 protsenti aastaks kavandatust. „Eks siin ole jälle mõttekoht ja sõnum ka nendele, kes arvavad, et võiks veelgi kiiremas tempos aktsiisi tõsta,“ lausus ta. „Muidugi on meil ilus loota, et inimesed on lihtsalt loobunud suitsetamisest. Aga on ka teine võimalus, et legaalne turg on loovutanud mingi osa illegaalsele turule.“

Ansipi sõnul ei ole praegu võimalik öelda, mida maksude päris hea laekumine valitsussektori tasakaalule tähendab. „Selle me saame teada veebruari lõpus või märtsis, kui on selgunud kõikide kohalike omavalitsuste eelarvete tasakaalud, avalik-õiguslike isikute, ülikoolide, sihtasutuste ning haiglate eelarve tasakaalud," rääkis ta. "Praegu on vara ennustada, aga see maksude ülelaekumine lubab oodata küll, et kui tuleb defitsiit, siis see on kavandatust väiksem.“

Ansip rõhutas, et tema avalikustatud maksulaekumise andmed on mitteametlikud. „Ametlikud andmed tulevad mõne aja pärast rahandusministeeriumist,“ lisas ta.

Hetkel kuum