Romet Kreek • 23. jaanuar 2013 kell 8:39

Suurpanku sunnitakse end tükeldama

Bloombergi küsitluse kohaselt peavad maailma suurpangad tegevust koomale tõmbama või tükkideks lammutama, et taastada investorite usaldus pärast neli aastat kestnud skandaale, kõrgelennulisi kauplemiskahjusid ja finantskriise.

Ligi 60 protsenti küsitletutest teatas, et ei ole kindlad, kas pangad on võtnud mõistlikke riske ning käitunud seaduskuulekalt ja et neid nähakse tulevikus väiksematena. 23 protsenti vastanutest leidis, et pankade töötasustamise ümberstruktureerimine aitaks usaldust parandada.

Pärast 600 miljardi dollari süstimist läbikukkunud pankadesse halvimas finantskriisis alates suurt depressiooni on valitsused üle ilma püüdnud tugevdada pangandusregulatsioone, et vältida tulevikus sarnast tulemust. Need püüdlused on piiratud üksteisele vastu käivate seaduste ja kasvava keerukusega, mis muudab nende elluviimise raskemaks ning vähendab nende efektiivsust.

Küsitlusel osalenud Windsor Capital Managementi analüütik, kes on valitsenud raha üle 35 aasta, soovitas, et tuleks taas jõustada 1935. aasta Glass-Steagalli seadus, mis eraldas kommertspanganduse investeerimispangandusest ning piirata pankade bilansimahtu. Mõlemad ideed on olnud USA Kongressis arutusel alates 2008. aastast, kuid ei ole leidnud piisavat toetust.

„Pangad taastaksid minu silmis usalduse, kui inimesed, kes lasid neil otsustel sündida kuni juhatuse tasandini saaksid föderaalvalitsuselt kohtus kriminaalsüüdistuse," ütles Ronin Capitali maakler David Wren-Hardin. Kohtunikud ei tohi otsuseid langetades karta seda, et võivad nad ärist ära ajada.

Hetkel kuum