Ave Lepik • 2. aprill 2013 kell 8:50

Toompea kõnekoosolek taaselustab loomeliitude pleenumi

Täna tähistatakse Toompeal riigikogu istungisaalis loomeliitude pleenumi 25. aastapäeva.

1. ja 2. aprillil 1988. aastal toimus Eesti NSV loominguliste liitude juhatuste ühispleenum, kus võtsid sõna üle viiekümne kultuuri- ja haridustegelase, kelle seas oli Lennart Meri, Paul-Eerik Rummo, Enn Põldroos, Lepo Sumera, Heino Kiik, Hando Runnel, Jaan Kaplinski jpt.

Pleenumil olid kõne all teemad eesti keele kestmajäämisest ja demokraatiast kuni unistuseni iseseisvast Eestist.

Tänane kõnekoosolek riigikogus järgib kunagise pleenumi ülesehitust: igal kõnepidajal on aega 8 minutit, seejärel saavad saalisistujad esitada kaks minutilist repliiki.

Sõnavõttudega esinevad nii need, kes osalesid ka 25 aastat tagasi toimunud pleenumil, näiteks Heinz Valk, Andres Langemets, Jüri Arrak, Rein Veidemann, Irina Raud, Aili Aarelaid-Tart, Ike Volkov, Arvo Valton, Tõnu Tepandi. Samuti ka nooremate põlvkondade esindajad Mari-Liis Lill, Jürgen Rooste, Gregor Taul.

Kõnekoosoleku järel avatakse riigikogus näitus „LP25”, mis on koondanud arhiivimaterjale, omaaegseid kõnesid ja osalenute mälestusi.´

Päeva teises pooles peetakse džässiklubis Clazz muusikalis-sõnaline õhtu “LP25 – uued hääled”, kus astuvad üles Jarek Kasar, Jürgen Rooste, Tommyboy, Jaan Pehk ja Tõnu Tepandi. Kuni 3minutilisteks sõnavõttudeks on avatud ka vaba mikrofon.

Hetkel kuum