Romet Kreek • 2. aprill 2013 kell 10:05

Toorainehindadel napib tõusuruumi

Ajal, kui USA aktsiad on rekordi lähedal ja USA dollar teinud kolme aasta parima stardi, muutusid toorainete hinnad esimesel kvartalil vähe, kirjutab Bloomberg.

Standard ja Poor’si GSCI toorainete indeks, kus on 24 toorainet, on analüütikute mediaanprognoosi kohaselt juuni lõpus 644 punktil. See on 1,4% madalamal, kui praegu. Tänavu on indeks tõusnud kõigest 1%, mis on halvim start alates 2009. aastast.

Arabica kohvi, hõbeda ja nikli hinnatõusu neutraliseerivad analüütikute ootuste põhjal puuvilla, nafta ja maagaasi hinnalangus. Laovarud alates vasest kuni suhkruni kuhjuvad ajal, kui nad on samal tasemel või ületavad nõudlust. „Keegi ei muretse puudujääkide pärast,“ ütles TD Securitiese toorainestrateegia juht Bart Melek. „Paljud kaebavad, et laovarud on veidi liiga suured. Meil on raske näha suurt tõusuruumi.“

Citigroup kirjutas novembris, et toorainete supertsükkel ehk keskmisest pikem tõusvate hindade periood on läbi. Hiina, kes on suurim ostja alates vasest kuni puuvillani, on oste aeglustamas ning aastaid kõrgeid hindu on pannud pakkumispoolt suurendama.

Hõbedale prognoositi teises kvartalis 31,95 dollarilist untsihinda, mis tähendaks 14% tõusu. Plaatinale oodatakse 6,4% tõusu 1700 dollarile untsist.Arabica kohv maksab prognooside kohaselt tänasest 13% rohkem ehk 1,57 dollarit naelast. Nikli hinnale oodatakse 8,7% tõusu 18 000 dollarile tonnist.

Analüütikud ootavad puuvilla 13% hinnalangust 76 sendile naelast. WTI naftasordile prognoositakse II kvartaliks 94 dollarilist hinda, mida on praegusest 2,9% vähem.  

Hetkel kuum