Kaisa Gabral • 25. aprill 2013
Jaga lugu:

Ligi: sotsmaksu lagi aitaks väga väheseid

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul aitaks sotsiaalmaksule lae kehtestamine väga väheseid, kuid samal ajal läheks maksu- ja majanduspoliitiliselt kalliks.

Valitsus teatas täna oma otsusest mitte kehtestada sotsiaalmaksule lagi.

"See samm oleks pisike Pyrhhose võit, aitaks väga väheseid ja minimaalselt, aga läheks maksu- ja majanduspoliitiliselt väga kalliks. Ühiskond ei võtaks omaks, et riigile tekkiv tulukadu enamusele head teeks ja üldistes huvides oleks. Samuti ei saa valitsus lubada kaost sotsiaalkindlustuse rahastamises," kommenteeris Ligi valitsuse otsust.

"Poliitiline vastus oleks majandusvaenulik valitsus, astmeline tulumaks, ettevõtte tulumaks, maksukoormuse üldine tõus ning enesepettus riiklike kulutuste tegemisel. Kes poliitikat jälgivad, teavad, et ma ei fantaseeri. Spetsialistide puhul puudutaks 4000 piir vaid üksikuid, ei oleks värbamisel määrav ega ka mingi oluline lahendus. Arvutagem protsentides ja tõdegem, et asi ei tasuks ennast ära," sõnas Ligi.

Üldisemalt maksudest rääkides lisas Ligi, et riik on juba alandanud ettevõtjatele töötuskindlustusmakset. "Et makse sama palju edasi makstakse, on vale. Oleme juba alandanud 1,2% võrra töötustuskindlustuse makset ja järjekordse 1% jagu tulumaksu, mis on väga kallid otsused eelarve jaoks. Firmasid, keda sotsiaalmaksu lagi rohkem aitaks, peaaegu polegi," lisas Ligi.

Kui mõned ettevõtjad, kes sotsiaalmaksu laest väga huvitatud olid, võivad end nüüd reedetuna tunda, siis Ligi hinnangul ei vaata nad asja ratsionaalselt. "Sellist lubadust ei ole mina ega ole saanud keegi teine anda, see on olnud vaid üks paljudest programmilistest ideedest ja koalitsioonileping nägi ette selle kaalumise. Ei saa olla üllatus, et kõigi erakondade kõik ideed ei saa teoks summana, vaid valitsuse kompromissina," selgitas Ligi. 

 

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum