• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ligi: sotsmaksu lagi aitaks väga väheseid

  Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul aitaks sotsiaalmaksule lae kehtestamine väga väheseid, kuid samal ajal läheks maksu- ja majanduspoliitiliselt kalliks.

  Valitsus teatas täna oma otsusest mitte kehtestada sotsiaalmaksule lagi.
  "See samm oleks pisike Pyrhhose võit, aitaks väga väheseid ja minimaalselt, aga läheks maksu- ja majanduspoliitiliselt väga kalliks. Ühiskond ei võtaks omaks, et riigile tekkiv tulukadu enamusele head teeks ja üldistes huvides oleks. Samuti ei saa valitsus lubada kaost sotsiaalkindlustuse rahastamises," kommenteeris Ligi valitsuse otsust.
  "Poliitiline vastus oleks majandusvaenulik valitsus, astmeline tulumaks, ettevõtte tulumaks, maksukoormuse üldine tõus ning enesepettus riiklike kulutuste tegemisel. Kes poliitikat jälgivad, teavad, et ma ei fantaseeri. Spetsialistide puhul puudutaks 4000 piir vaid üksikuid, ei oleks värbamisel määrav ega ka mingi oluline lahendus. Arvutagem protsentides ja tõdegem, et asi ei tasuks ennast ära," sõnas Ligi.
  Üldisemalt maksudest rääkides lisas Ligi, et riik on juba alandanud ettevõtjatele töötuskindlustusmakset. "Et makse sama palju edasi makstakse, on vale. Oleme juba alandanud 1,2% võrra töötustuskindlustuse makset ja järjekordse 1% jagu tulumaksu, mis on väga kallid otsused eelarve jaoks. Firmasid, keda sotsiaalmaksu lagi rohkem aitaks, peaaegu polegi," lisas Ligi.
  Kui mõned ettevõtjad, kes sotsiaalmaksu laest väga huvitatud olid, võivad end nüüd reedetuna tunda, siis Ligi hinnangul ei vaata nad asja ratsionaalselt. "Sellist lubadust ei ole mina ega ole saanud keegi teine anda, see on olnud vaid üks paljudest programmilistest ideedest ja koalitsioonileping nägi ette selle kaalumise. Ei saa olla üllatus, et kõigi erakondade kõik ideed ei saa teoks summana, vaid valitsuse kompromissina," selgitas Ligi. 
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.