Rivo Sarapik • 30. aprill 2013
Jaga lugu:

Koppel palkadest: paksu verd on juba piisavalt

Tööandjate ja -võtjate vastastikune mõistmatus ning ühiskonna ebaküpsus ei ole soodne pinnas palkade avalikustamiseks, leiab SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Avalikustamisest tõuseb Koppeli hinnangul kasu vaid siis, kui "töövõtja ei käsitle ettevõtte kasumit kui "kõike seda," mis töötajate vahel jagamata jäi".

"Tundub, et ühiskonnas on tekkinud suisa klassivõitluslik lõhe tööandjate ja töövõtjate vahel, kus ühe poole soovid ja teise poole võimalused ei näi vastaspoolele enam mingiski kontekstis arusaadavad. Seega paksu verd on juba piisavalt ning meie ühiskonna üldine arengutase ja eelkirjeldatud taust ei loo just parimat konteksti palgaandmete laialdaselt avalikuks saamiseks," selgitas Koppel, miks ta palkade avalikustamist ei poolda.

Äripäeva hinnangul võiks Eestis olla inimese palgalt/aastatulult tasutud tulumaks ja miks mitte ka tema töötasult arvestatud sotsiaalmaks ja seeläbi ka tema aastatulu avalikkusele kättesaadav info. Samuti leidis majandusteadlane Heido Vitsur, et alustada võiks sellest, et kutsealade palgatasemed on teada. "Turg funktsioneerib, kui informatsioon on kättesaadav mõlemale osapoolele," selgitas ta. Tema hinnangul hoiab salastamine töövõtjat teadmatuses ning teenib tööandja huve.

Äripäeva täna ilmunud eriväljaanne Palga TOP toob välja ligi kolmsada kolmkümmend Eesti ettevõtet, kus keskmine töötasu ulatub kuus üle 1500 euro.

Kogu edetabel on saadaval 2. mail poelettidele jõudvas Äripäeva Palga TOPis ning see on koostatud 2011. aasta aruannete põhjal.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas