• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • 02.10.13, 00:00

Pulmapidude lemmikpaik

Mõisa renditakse enamasti pulmapidudeks, sünnipäevadeks ning koolituste ja seminaride pidamiseks. Soovijate rohkuse tõttu tuleks uhke mõisahoone rendisoovist teatada juba aasta aega ette.
Saku mõisa kliendihaldur Maicken Lokotar ütleb, et kliendid jagunevad üsna sesoon­selt.”Põhihooajaks on suveperiood maikuust septembrini, kui Saku mõisa peamisteks klientideks on pulmi planeerivad noorpaarid,” selgitab ta.
“Antud ajavahemikus on mõisa ruumid broneeritud sageli neljapäevast pühapäevani, ehk ühel nädalal võib leida aset kuni neli pulma.” Lokotari sõnul korraldas 2012.–2013. aasta suve­hooajal Saku mõis väga palju rahvusvahelisi pulmi – iga aastaga suureneb Soome noorpaaride arv, kes mõisas oma vandeid üksteisele tõotavad.
Saku mõisa saalid on Harjumaa suurimad ning mahutavad kokku kuni 120 inimest. “Pakume noorpaaridele ka võimalust pidada Saku mõisa ümbritsevas pargis pulma üks kõige intiimsemaid osasid ehk pulmatseremoonia, mida kliendid väga tihti ka kasutavad,” selgitab Lokotar, lisades, et samuti on mõisa õnnistatud asukoha osas – on see ju Tallinnast vaid 20–30minutilise autosõidu kaugusel.
Saku mõis pakub oma klientidele maitsvaid sööke ja jooke Mõisa Köök & Cateringilt, märgib Lokotar. Ballisaali koos kõrvalasuvate saalidega renditakse peoolukorras 6–10 tunniks, sageli ka pikemaks ajaks.” Ta lisab, et ballisaali tunnihinnaks sel aastal on 80 eurot ning see hind sisaldab kogu mõisa inventari ja esimese korruse kasutust.
Talvel peamiselt firmaüritused. Oktoobrist aprillini on Saku mõisa suurim saal kasutusel juubeliteks, firmaüritusteks, koosviibimisteks, kliendipäevadeks ja seminarideks. “Saame vastu võtta seminarigruppe suurusega kuni 120 inimest,” ütleb Lokotar. Samuti on privaatsemateks kohtumisteks olemas väiksemaid ruume, mis mahutavad 10–30 inimest.
Lisaks mõisa uhkemale ballisaalile ja seminariruumidele pakub Saku mõis võimalust kasutada mõisa keldrikorrusel asuvat pubi Sacken­meck. Nii Saku kui ka Harjumaa elanikud peavad antud ruumis sageli väiksemaid pidustusi alates sünnipäevadest ja lõpetades hõbepulmadega, kinnitab Lokotar, lisades, et see ruum mahutab kuni 45 inimest.
Kõigile mõisa klientidele pakutakse Lokotari sõnul ka ma­jutusvõimalust.”Mõisas on kokku 11 tuba 25 voodikohaga,” räägib ta. “Iga tuba on eri toonides ning kui tavalistes hotellides on hotellitoad nummerdatud, siis meil on igal toal oma nimi, mis mingil moel seotud mõisa ajalooga.” Ta lisab, et majutusvõimalust kasutavad peamiselt pulma- ja seminarikliendid. Majutuse hind sisaldab igale külalisele rikkalikku hommikusööki ning värskendust hommikusauna näol.
Lisaks on mõisas ka käsitöötuba nimega Saku Mõisa Värkstuba, mis avati möödunud aasta alguses ning milles avamisest saadik on tegutsenud iganädalane keraamikakursus, lisaks on toimunud märkmiku, albumi, karbi, vilditud ja keraamiliste jõuluehete, aksessuaari, dekupaaži ja koti õmblemise õpituba.
Unikaalsus ei ole odav. Kõltsu mõisa elu korraldaja Pille Lukin-Kanguri sõnul on tegu Eesti ühe unikaalseima puitmõisaga, mis avati peale restaureerimist 2010. aastal. “Sellest ajast oleme võõrustanud paljusid pidulikke ja väärikaid sündmusi,” kinnitab ta. “Kõltsu mõis on sobiv koht seminarideks, koolitusteks ja ärikohtumisteks, ent siin on korraldatud ka pidulikke vastuvõtte.” Lukin-Kangur lisab, et mõisa klientideks on nii avaliku kui ka erasektori ettevõtted ja asutused. Lisaks ruumidele pakub mõis esitlustehnika kasutusvõimalust, samuti tehakse koostööd catering-teenuse pakkujatega. “Suudame pakkuda õdusa interjööriga ruume mõisahoones ja ilusate ilmadega ka võimalust korraldada väliüritusi mõisaõues, kus eelmisel suvel valmis ka esinemislava.”
Mõisa üüritakse sõltuvalt sündmusest kas mõneks tunniks või terveks päevaks ning eeskätt sellest sõltub ka hind. “Kindlasti ei ole Kõltsu mõis odavate killast – selleks väärtustame me seda liiga kõrgelt –, kuid väärika ürituse korraldamiseks oleme tavaliselt ka hinnas kokkuleppele jõudnud,” märgib ta.
Lukin-Kangur räägib, et Kõltsu mõis on viimasel ajal üha enam tuntust kogumas ka kontserdi- ja teatrietenduste paigana, tänu millele saab mõisaga tutvuda ka ilma seda rentimata. Traditsiooniks on saanud kammerlikud kontserdid koos gurmeeõhtusöögiga mõisahoones ja augustiõhtute suvekontserdid välisel esinemislaval. Sel aastal etendus mõisas ka Friedebert Tuglase suvenäidendi “Felix Ormusson” põhjal Mati Undi poolt lavastatud “Helene Marion ja Felix”.
Pulmi tuleb pikalt ette planeerida. Sargvere MESi tegevjuht Leila Joosepson ütleb, et Sargvere mõisa on viimasel kahel aastal renditud peamiselt kohalike ja lähiümbruse elanike sünnipäevade pidamiseks. Suvel on mõisa renditud ka laagrite jaoks. “Rendi hind on enamasti kokkuleppeline, aga juhindume oma hinnakirjast, milleks on 8 eurot tund,” ütleb Joosepson.
Saue mõisa esindaja Eve Penu sõnul on üldjuhul mõisa rentijateks abiellujad, kes siis soovivad mõisas pulmi pidada. “Enamasti renditakse kuni ööpäevaks,” märgib Penu. Ta rõhutab, et pulmade planeerimise puhul on väga oluline teada, et rendisoov tuleb esitada tervelt aasta aega ette. “Praegusel hetkel planeeritakse aktiivselt 2014. aasta pulmi,” kinnitab ta. Hinnad sõltuvad Penu sõnul sellest, kui palju ruume on kasutuses, hinnaklass jääb vahemikku 500 –800 eurot.
Matti Martikainen Vihterpalu mõisast kinnitab samuti, et mõisa põhilisteks rentijateks on pulmapaarid ja peokorraldajad. Samuti renditakse mõisa palju ka seminaride ja koolituste tarvis. “Enamasti on rendi pikkuseks 24 tundi,” ütleb Martikainen, lisades et neil on võimalik majutada 70 inimest. Rendi hind sõltub tema sõnul hooajast ja sellest, kas on tegemist tööpäeva või nädalavahetusega.
Martikainen räägib, et esimene järgmise suve pulmapakkumine on 70 inimese jaoks 54 eurot inimese kohta. “Selle hinna sees on mõisa kasutus, majutus, hommikusöök, kaks teenindajat õhtusöögile, lauad, laudlinad, taldrikud jne,” loetleb ta. “Juurde tuleb toidu hind, mis on keskmiselt 30–40 eurot inimese kohta, ja alkohol.” Muud teenused tellib klient ise.
Mõis taas hommikuks korda. Sagadi mõisa müügijuhi Monika Sooneste sõnul renditakse Sagadi mõisa mitmesugusteks sündmusteks –pulmad, pidulikud koosviibimised, seminarid, firmapeod. “Reegel on, et üritus mõisahoones lõppeb kell üks öösel – siis on aega mõisaruumid taas järgmiseks hommikuks korda seada, kuna mõis töötab igapäevaselt muuseumina ja on avatud tavakülastajate.” Pidu ei pea siis siiski veel lõppema, seda saab jätkata hotelli restoranis või kaminasaalis.
Enim osaletakse avalikel üritustel
Kadri Armas, Kõue Mõisa ürituste juht Kuna erinevate ürituste korraldamisel on suur osakaal Kõue mõisa üldistes käibe­numbrites, kogume üritustega seoses ka mitmesugust statistikat tuleviku planeerimiseks. Statistika kogumisel jaotame üritusi kolme gruppi: äriklientide tellitud üritused, eraklientide tellitud üritused ja avalikud üritused, mis on korraldatud kas Kõue mõisa poolt või mõne teise organisatsiooniga koostöös. Kõigi ürituste puhul kogume eraldi ka osalejate arvu ja käivet puudutavat statistikat ning omakorda ka võrdleme neid numbreid kuude lõikes.Kui nüüd võrrelda üritustel osalejate arvu, siis ülekaalukalt osaleb kõige enam inimesi avalikel üritustel. Samas on nende ürituste käibed ja kasumid võrreldes teiste üritustega kõige tagasihoidlikumad. Kuude lõikes võrreldes on osalejate arvu ja käibenumbrite järgi äriklientide ja eraklientide tellitud üritused võrdväärse osakaaluga – eraklientide üritusi on arvuliselt küll vähem, aga kuna eraklient tuleb Kõue mõisa siiski eelkõige mõnda olulist sündmust tähistama, siis on ürituste keskmine osalejate arv ja käive pigem kõrgemad.Enamasti on Kõue mõisas toimuvad üritused kahepäevased. Kuna oluline müügiargument on personaalne lähenemine ja eristumine teistest teenusepakkujatest, siis enamasti tullakse Kõue mõisa pidama pikemaid ehk ööbimisega üritusi, mis võimaldavad üritusi läbi viia rahulikumas tempos. Kuna Kõue mõis läheneb igale üritusele individuaalselt, tavapäraseid rendihindu ja -tingimusi pole, lähtume kliendi vajadustest.
 
Hind
Päev mõisas poole tuhande euroga
Mõisate rendihinnad eurodes
Saku mõis
Ballisaal (kuni 120 inimest)päev: 324, 1 tund: 50suvel 1 tund: 80 (hinnas kogu mõisa inventari ja esimese korruse kasutus)
Seminariruum (kuni 34 inimest)päev: 175, 1 tund: 27
Konjakituba (kuni 15 inimest)päev: 144, 1 tund: 22
Pubi (kuni 45 inimest)1 tund: 20 (alates kell 22: 25)
Majutus: tuba 35–90Gruppidele toitlustusvõimalus
Sargvere mõis
Kokkuleppeline, enamasti 1 tund: 8
Sagadi mõis
Härrastemaja peasaal koos esindus­ruumidega, 1 tund: 160
Seminaridekskell 10–18, päev: 450Terve maja koos teise korrusega, 1 tund: 260Väike seminarisaal, 1 tund: 20
Saue mõis
päevSaalid: alates 200
Seminariruumidkuni 10 inimest: 99kuni 20 inimest: 199kuni 50 inimest: 349
Majutus:Sviit: 129Tuba: 99Kokku 9 tuba, mis mahutavad 20 külalist
 
Kommentaar
Mõisa ostmise vastu tunnevad huvi paljud
Andrus Soonsein, Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade juhtivkonsultantRiisipere mõis on meil müügis eelmisest aastast ning selle vastu on olnud juba ka päris palju huvi. Paljud huvilised on olnud välismaalased, kuid siiski on  huvi tundjate hulgas leidunud ka üsna mitmeid eestlasi või Eesti firmasid.Omanike otsus on see realiseerida ning just see on ka põhjus, miks antud mõisa müüakse. Eks mõis on muidugi väga peen ja vajab kindlasti olulisi investeeringuid, aga pärast renoveerimist oleks see ikka äärmiselt uhke mõis.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 27.06.24, 14:15
Milline on ettevõtte roll riigikaitses? Coop Pank: reservisti palga säilitamine on hea algus
Eesti riigi julgeolek sõltub igaühe panusest ja ka ettevõtetel on oma osa mängida. Tööandjal on võimalik mitmeti kaasa lüüa, näiteks säilitades reservõppekogunemistel osalejate töötasu, pakkudes reservistidele soodustusi, võimaldades vaba aega või kodust töötamise võimalust, kui elukaaslane on õppekogunemisel.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele