Romet Kreek • 16. oktoober 2013 kell 6:41

USA vabariiklased ärplevad Hiina kallal

Hiina, kes on USA suurim võlausaldaja, kiirustas USAd võlalage tõstma. USA vabariiklased vastasid: tegelge oma asjadega.

Bloomberg vahendab Hiina aserahandusminister Zhu Guanyao sõnu, kes ütles, et USA peab kandma maailma suurima majanduse ja peamise reservvaluuta tõttu vastutust ja võtma ette konkreetsed sammud enne 17. oktoobrit, et vältida maksejõuetust.

Vabariiklased ei vaimustunud nõu andmisest, isegi kui see tuli võlausaldajalt, kellele kuulub peaaegu veerand välismaalaste käes olevatest USA valitsuse võlakirjadest. Juulis oli Hiinal 1,28 triljonit dollarit USA valitsuse paberit.

„Nad ei peaks meie poliitikasse sekkuma," ütles Texase vabariiklane Blake Farenthold.

„Hiina kriitika kõlab nagu ähvardus,“ ütles Florida vabariiklane Ted Yoho. „Kui neil on midagi alandavat öelda vabariiklaste aadressil, siis ma võtan seda rünnakuna.“

USA riigikassa endine finantsnõunik Pekingis David Dollar ütles, et on ebatavaline, kui Hiina ametnik sekkub USA poliitilisse debatti, nimetades konkreetseid erakondi. Tema arvates oli see retoorika mõeldud hiinlastele, et näidata, et nad jälgivad olukorda.

Pekingi rahandusülikooli valuutaanalüüsi juht Li Jie ütles, et kui kõne all on USA parlamendi liikmed, siis tema küsiks, miks on USA nii rumal, et lõikab ise läbi oma finantseerimiskanali, et muuta finantseerimist kallimaks.

„Hiina ründab meie maal valet asja,“ ütles Yoho. „Vabariiklased seisavad vastutustundliku eelarve, vaba ettevõtluse ja piiratud valitsuse eest.“

„Kui president tahab, võib ta maksta kreeditoridele, ja ta teeb seda,“ ütles Alabama vabariiklane Mo Brooks. „Raha on külluses, et maksta meie kreeditoridele õigeaegselt.“

Hetkel kuum