17. oktoober 2013 kell 21:00

Lahendus ilma lahenduseta

Üleeile leppisid USA poliitikud Washingtonis kokku valitsuse rahastamises ja võlalae tõstmises, vältides sellega võimalikku katastroofi maailma suurimas majanduses.

Paraku on tegu ainult probleemi lahendamise edasilükkamisega. Senati liidrite kokkulepe näeb ette valitsussektori rahastamist vaid 15. jaanuarini ja võlalimiit kehtib 7. veebruarini. Veelgi varem, 13. detsembriks peavad Kongressi poliitikud välja töötama pikemaajalise eelarvekava. Seega saavad paari kuu pärast turud hakata taas muretsema, meedia kajastama, poliitikud vastaspoolt süüdistama ja majandus kannatama.

Vabariiklaste ego. Huvitav on, mida vabariiklased kavatsevad nüüd ette võtta. Nad on viimaste aastate jooksul olnud sunnitud alluma demokraatide kontrolli all olevale senatile ja Valgele Majale ning praeguse jama põhjustaski osaliselt vabariiklaste peksasaanud ego. Nad pole suutnud oma valijatele välja käidud lubadusi täide viia. Hoopis vastupidi - president Barack Obama kolm aastat vana tervishoiuseadus (Obamacare) on endiselt elus, suurima okkana vabariiklaste tagumikus.

Seekord otsustasid vabariiklased võtta jäiga suhtumise ja survestada demokraate järeleandmistele, kuid olid sunnitud hoopis ise järele andma, uputades oma populaarsust valijate hulgas.

See näitab selgelt, et tsirkusest on võitjana välja tulnud Valge Maja ja president. Ei maksa aga vabariiklastele kaasa tunda või Obama võidu üle rõõmustada, sest juba detsembris algab asi uuesti.

Hetkel kuum