24. oktoober 2013 kell 21:00

Puhkepäev. Taltsas lähenemine teravale teemale

Sherlock Holmesina tuntuks saanud Benedict Cumberbatch on rajanud oma edu mitte kiirele tõusule hittfilmides, vaid huvitavate tegelaskujude kehastamisele. Wikileaksi ühe asutaja Julian Assange’i rollis tõestab ta oma ümberkehastumisvõimet.

Kui Cumberbatch on Assange’i kehastades tõeline vaatamisväärsus, siis linateos “Viies võim“ on paljuski nurjaminek.

Nõrk teostus. Režissöör Bill Condon ja stsenarist Josh Singer on filmi tehes toetunud kahele raamatule – Daniel Domscheit-Bergi  kirjutatud “WikiLeaksi telgitagused. Maailma kardetuimat veebilehte tegemas” ning David Leighi ja Luke Hardingi raamatule “WikiLeaks: Julian Assange’i salatsemisvastase sõja telgitagused” – maalides sellega Assange’i tegevusest ja isikust üsnagi kaabakliku pildi.

Teda näidatakse kui võluvat, kõrki ja manipuleerivat nartsissliku tüüpi, kelle tumedam pool filmi edenedes üha enam esile tuleb. Kas ja kuivõrd on see pilt kõverpeeglis teavad asjaosalised ilmselt ainult ise.

Mürane telgitagune. “Viies võim” on karakterite keskne film, olles üles ehitatud Assange’i ja tema kolleegi  Daniel Domscheit-Bergi suhtele.

Filmi tugev külg on kindlasti Assange’i portreteerimine, mida Cumberbatch teeb äärmiselt tõepäraselt, tabades täpselt tema maneere ja hääletooni. Kahtlemata on see üks vaatamist ja kuldmehikest vääriv esitus.

Üldjoontes on tegu ka korraliku trilleriga, mis on pinev lõpuni välja. Rappa on jooksnud aga filmi sisuline külg, mille peamine põhjus on eesmärk tekitada intelligentne debatt ning mitte kedagi otseselt võlla tõmmata.

Sellest lähtuvalt jätab film liiga palju küsimusi ja teemasid lahtiseks. Samuti on dialoogid raskesti jälgitavad. Ühtegi teemat ei arendata lõpuni välja, mistõttu on palju ka ülemäärast müra. Silmanähtavalt on püütud meele järele olla võimalikult laiale publikuhulgale, mistõttu on kaotanud film konkreetsuse ja fookustatuse.

 

Hinnang

“Viies võim”

Hinnang: 6Režissöör: Bill CondonOsades: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl jtKinodes alates: 18.10

Hetkel kuum