Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Väljarännet pidurdavad majanduskasv ja palgatõus

  Eesti peab jõukamaks saama, siis tõusevad palgad ja suudame ohjeldada väljarännet.

  Eesti iive on alla kahe lapse naise kohta. Väljaränne on kaua olnud suurem kui sisseränne. Kui meie ei suuda neid kahte trendi murda, siis ei ole küsimus enam selles, kas eesti rahvas sureb välja, vaid hoopis: millal.  Kui heidame pilgu Tallinnale, võiksime küsida endalt, kas see pole ehk juba juhtunudki.
  Katastroofilised tagajärjed. See, et inimesed lähevad nii suurte hulkadena Eestist ära, on väga tõsine probleem. Selle tagajärg võib olla katastroofiline. Ärielus öeldakse, et kaotatud raha võid hiljem tagasi saada, aga kaotatud aega tagasi ei saa.
  See tähendab nõuet arenguid hoolikalt jälgida ja muret tekitavatele muutustele kiirelt ja jõuliselt reageerida. Eesti otsis pikalt oma Nokiat, Nokia ise on aga lagunemas, sest ei suutnud muutuste vajadust küllalt kiiresti mõista ja reageeris muudatuste vajadusele liiga aeglaselt.
  Meie oleme liiga kaua otsinud eeskuju teistest Euroopa riikidest. Aeg on olla innovaatiline ja ise midagi välja mõelda.
  Väljaränne on seotud palgaküsimusega, see omakorda majandusega laiemalt. Eesti vajab majanduskasvu. Kui soovime Eestis suuremat majanduskasvu, siis oleks vaja majandus ümber struktureerida, aga kuidas?
  Kui mul näiteks hammas valutab, siis ei hakka ma suvalise inimese käest küsima, kuidas hambavalust lahti saada, vaid lähen spetsialisti ehk hambaarsti juurde. Ilma spetsialistide abita ei suuda me majanduskasvu saavutada.
  Kus need spetsialistid on ja kes need on? Neid on ülikoolides (näiteks Urmas Varblane, Raul Eamets), kommertspankades (näiteks Heido Vitsur, Peeter Koppel). Eesti Pangas on palju tugevaid ja kompetentseid spetsialiste majandusalal...
  Paneme helged pead kokku. Peaksime kokku panema ühe grupi majandusteadlasi koos mõne ettevõtlustaustaga inimesega (näiteks Jüri Käo), kes esitavad hiljemalt 2014. aasta septembriks raporti, kuidas majandust ümberstruktureerida nii, et see kasvaks stabiilselt ja kiiremini kui meist rikkamatel riikidel.
  Selle töö võiks tellida näiteks Eesti Arengufond, mida kohustab arenguga tegelema juba nimigi. Seejärel tuleks poliitiliste erakondade käest enne järgmisi riigikogu valimisi küsida, kuidas nad töögrupi ettepanekutesse suhtuvad ja missugused neist oleksid nad valmis ellu viima.
  Eestis on liiga palju inimesi, kellel on igapäevase toimetulekuga raskusi. Praegu lähevad nad lihtsalt mujale paremat elu otsima.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.