• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toode või teenus tuleb hankida parima hinnaga

  Levinud arusaama kohaselt saab riigihangete pakkumuste hindamiste kriteeriumitena kasutada kahte näitajat: pakkumuse maksumust ehk hinda ja pakkumuse majanduslikku soodsust.

  Riigihangete seaduse järgi peab hankija riigihanke korraldamisel kasutama raha säästlikult ja otstarbekalt ning saavutama riigihanke eesmärgi mõistliku hinnaga, tagades konkurentsi korral erinevate pakkumuste võrdlemise teel parima võimaliku hinna ja kvaliteedi suhte.
  Kui ostetakse odav teenus või toode, mis ei rahulda täielikult hankijat ja tekitab hiljem lisakulutusi, siis ei ole ka raha kasutatud säästlikult ja otstarbekalt. Sobiv toode tuleb hankida parima hinnaga.
  Läbipaistmatus. Madala hinna probleem on otseselt seotud pakkumuste läbipaistmatusega.
  Hankija kirjeldab hangitavat asja oma parema oskuse järgi ja selleks annab riigihangete seadus laialdased võimalused. Aga hankija pädevus jääb igal juhul alla pakkuja omale, kes tegeleb selle asjaga iga päev ja aastaid.
  Koostades hankedokumendid ja esitades toote tehnilise kirjelduse, võib mõni detail sinna kogenematusest märkimata jääda.
  Pahatihti kasutab pakkuja seda ära ja pakub kõige sobivama toote asemel odavama, aga vähemsobiva. Seda ei tehtagi tingimata pahatahtlikult, küll aga lähtudes eeldusest, et konkurent teeb sedasama.
  Rootsis näiteks on pakkumused avalikud. Märgates, et keegi on pakkunud toote, mis ei vasta mingite asjaolude tõttu täielikult hankija soovidele, kirjutab pakkuja X hankijale järgmise sisuga kirja: “Käesolevaga informeerin Teid asjaolust, et pakkuja Y pakkumus ei sobi Teile järgmistel põhjustel...“
  Isegi kui pakkuja Y pakkumus  vastab hankedokumendi kriteeriumitele, ei ole hankija kohustatud sõlmima hanke­lepingut vähesobiva või sobimatu toote ostmiseks.
  Vastuolu seadusega. Kahjuks tuleb Eestis pakkumuse sobimatus ilmsiks alles pärast hankelepingu sõlmimist ja toote tarnimist.
  Siis on tehingut aga võimatu tagasi pöörata, sest hankedokumendi (väheprofessionaalsete) kriteeriumite  järgi oli pakkumus ju sobiv.
  Osaledes hankel, mille pakkumused on kättesaadavad ka teistele hankes osalejatele, ei julge ükski pakkuja esitada vähesobivat või sobimatut pakkumust.
  Ent kui hankija on hankinud sobimatu toote või teenuse, siis on see vastuolus riigihangete seadusega, sest raha ei kasutatud säästlikult ja otstarbekalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
USA aktsia futuurid ennustavad tõusu jätkumist
Tänast päeva on USA suuremad aktsiaindeksite futuurid alustanud tõusuga ning USA suuremate aktsiaindeksite rekordid on kasvule viinud ka Aasia suuremad börsiindeksid
Tänast päeva on USA suuremad aktsiaindeksite futuurid alustanud tõusuga ning USA suuremate aktsiaindeksite rekordid on kasvule viinud ka Aasia suuremad börsiindeksid
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.