• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Allan Martinson: riik peabki idufirmadele õla alla panema

  Investor Allan Martinsoni sõnul on Eesti riigi plaan fondifondi abil kiirendada uute Skype'i-laadsete idufirmade arengut maailmas levinud lahendus ettevõtluse ergutamiseks.

  Järgmisel aastal loodavat fondifondi rahastab riik Kredexi kaudu 60 miljoni euroga ning 20 miljonit tuleb erainvestoreilt. Martinsoni hinnangul ei piirdu erainvestorite panus kindlasti vaid 20 miljoniga, tegelikkuses see summa ilmselt mitmekordistub. Fondi eesmärk on leida uus tehnoloogia-edulugu.
  "Sedalaadi fondifondid on olemas pea igas arenenud maailma riigis peale Eesti. Soomes on neid mitu ning summad neis küündivad miljarditesse. See on normaalne ja loomulik osa kapitaliturust, ettevõtte jaoks väga vajalik varajase staadiumi investeering, mida nad muidu kusagilt ei saaks," sõnas Martinson.
  "Iga euro, mille riik sinna lisab, toob juurde mitu korda rohkem raha, käivitades sellega ettevõtteid, mis omakorda loovad töökohti. Sealt tuleb riigile maksutulu ning ühel päeval müüakse need ettevõtted maha. See on osa riigi ja ettevõtluse vahelisest rahandussuhtest," selgitas ta.
  "Eesti on juba tegelikult ühes sellises fondifondis koos Läti ja Leeduga, selle nimi on Balti innovatsioonifond. Eesti osaleb selles 20 miljoni euroga, fond ise on saja miljoni eurone. Loodav uus asi saaks olema lihtsalt Eesti tasandil," lisas Martinson.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Andi Pleskovski: laopindade turul valitsevad uued trendid
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Neil, kel on kiirelt sobivat laopinda tarvis, tasub kärme olla, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Evergrande jättis ka armuajal võlamaksed tegemata Ettevõte liigub pankroti poole
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Ehitusettevõtete TOP: hinnatõusud pole enam järsud, vaid igapäevased
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Seekordses Äripäeva TOPi saates räägime ehitusettevõtete TOPist. Suuremad ehitusprojektid on üsna pikaajalised ja praeguse hinnatõusulainetuse ajal on väga keeruline tööde maksumust prognoosida. Nii on ehitusturul tekkimas lepingud, kus peatöövõtja marginaal on fikseeritud, kuid ehitusega seotud kulud tasutakse avatud arvete alusel.
Õiged lahendused jäävad sündimata liiga ettevaatlike tellijate tõttu
Riigihanke formaat ei võimalda pakkujal välja käia parimat lahendust ning pakkumised võivad hoopiski jääda tegemata, kuulb saatest „Lavajutud“.
Riigihanke formaat ei võimalda pakkujal välja käia parimat lahendust ning pakkumised võivad hoopiski jääda tegemata, kuulb saatest „Lavajutud“.