7. november 2013 kell 21:00

Merko ja Nordecon trotsisid halbu prognoose

Ehitusettevõtete Merko Ehituse ja Nordeconi kolmanda kvartali tulemused valmistasid rõõmu nii ettevõtetele endile kui ka analüütikutele.

Merko Ehituse kontsern teenis kvartaliga 84,1 miljoni ­eurose käibe juures 3,9 miljoni eurose puhaskasumi, mida on vastavalt 19 ja 49 protsenti rohkem kui aasta eest.

Merko Ehituse juht Andres Trink ütles, et eriti ületas ootusi brutomarginaal, mida mõjutas teede- ja insenerehituse ning kinnisvaraarenduse segment. “Samas vähenes marginaal üld­ehitussegmendis, kus konkurents ja hinnasurve on kõige tugevam,” ütles Trink.

Tema sõnul on edu tulnud nii Eesti kui ka Läti turul. “Eestis on uute arenduste müük läinud väga hästi, nii odavamas, keskmises kui ka kallimas segmendis,” ütles Trink. “Ütleks, et liigume mõõdukalt positiivses tempos.” Lätis õnnestus Merkol edukamalt osaleda hankekonkurssidel ja hästi edenes korterimüük.

Ettevõtte kolmanda kvartali brutokasumimarginaal oli 9%, samas kui aasta tagasi ulatus marginaal 7,9%ni. Tulemus ületas ka analüütikute ootusi.

Lähitulevikus ei pruugi Merko Ehitus aga sellise kasumlikkusega jätkata. “Arvestame uute ehitustellimuste mahu vähenemisega ja surve kasumlikkusele tugevneb veelgi,” nentis Trink.

Halb vaid brutomarginaal. LHV Panga analüütik Joonas Joost märkis, et Merkol olid kõik segmendid käibe poolest üllatavalt head. “Kulutused olid prognoosist suuremad, kuid kokkuvõttes näitas Merko ­oodatust paremat puhas­kasumit. LHV ­ootas 3,3 miljoni eurost puhastulu, kuid ehituskontsern teatas 3,9 miljoni ­eurosest puhaskasumist. Kui midagi negatiivset välja tuua, siis üldehitussegmendi brutomarginaal oli väga madal,” lausus ta.

Kasvutempot pole võimalik hoida. Nordeconi kolmanda kvartali puhaskasum kasvas võrreldes möödunud aastaga 2,37 miljonilt eurolt 4,5 miljonile ja müügi­tulu 54,13 miljonilt 59,23 miljonile. Mõlemad tulemused ületasid analüütikute ootusi.

Nordecon teatas börsile, et heade tulemusteni viisid ulatuslikud sisemised ümberkorraldused äritegevuses ja kulude kokkuhoid. “Samas sisaldavad need ka piiranguid ja sisemiste ressursside arvel tekitatud kasumlikkuse kasvutempot ei ole võimalik püsivalt samal tasemel hoida,” teatas Nordecon börsile

Hetkel kuum