14. november 2013 kell 21:00

Miljardäride varandus on kahekordistunud

Finantskriisi ajal kukkusid nii riikide majandused, aktsiaturud kui ka inimeste sissetulekud. Taastumine sellest on olnud vaevaline, kuid üllatus-üllatus – miljardäride varandus on pärast finantskriisi kahekordistunud.

Wealth-X’i ja UBS Global Billionaire Census 2013 andmete põhjal on maailma miljardäride varanduse väärtus alates 2009. aasta 3,1 triljonilt dollarilt nelja aastaga paisunud 6,5 triljonile dollarile. Sama ajaga on miljardäride arv kasvanud 810 võrra, 2170-le. Nende koguvaranduse väärtus jääb alla ainult Hiina ja USA sisemajanduse kogutoodangule.

Enamik maailma miljardäridest on meessoost ettevõtjad, kelle varandus pärineb eraettevõtlusest. Keskmiselt on neil neli kodu ja 2,1 last. 60 protsenti miljardäridest on ennast ise üles töötanud, 20 protsenti on oma varandusest suure osa pärinud ning 20 protsenti on mingi osa sellest pärinud. Wealth-X’i ja UBSi raport kattub suuresti Forbesi andmetega.

Kõige rohkem miljardäre New Yorgis. Raporti järgi on 87 protsenti maailma miljardäridest mehed. Naiste seas on ainult 17 protsenti miljardäridest ennast ise üles töötanud, ülejäänu on selle pärinud.

Abielu mängib miljardäridel varanduse loomisel tähtsat rolli, sest 86 protsenti miljardäridest on abielus. Keskmiselt ainult 2,1 last näitab seda, et miljardäride pered on võrdlemisi väikesed. Samas toob raport välja selle, et kolmandikul miljardäridest on kolm või enam last.

Kõige rohkem miljardäre elab New Yorgis ja seda 96. Keskmiselt omab üks miljardär nelja kodu, mille koguväärtus on 78 miljonit dollarit (see on umbes 2,6 protsenti keskmise miljardäri varandusest).

Miljardärid on väga liikuvad. Vähem kui veerand neist elab linnas, kus on nende ettevõtte peakorter. Sama suur protsent miljardäre ei ela isegi samas riigis, kus on nende peamised äriüksused.

Keskmiselt kulutab üks miljardär 22 miljonit dollarit jahtidele, 16 miljonit dollarit eralennukitele ja 14 miljonit dollarit kunstile.

Hetkel kuum