Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kasv on kinni jäänud

  Euroopa kidur majanduskasv jääb rahandusministri Jürgen Ligi sõnul langenud konkurentsivõime ja ülepaisutatud sotsiaalsüsteemide taha.

  Ministri teatel puudub praegu Euroopa Liidus selge visioon, kuidas olukorda paremaks muuta. “See on rahvuslike otsuste ja demokraatia toimimise taga,” ütles Ligi. “Euroopa probleem on igal juhul pikaajaline ja selle kõige taustal demograafiline – rahvastik vananeb, lapsi pole ja kõik need ootused, mis on kirjutatud (põhi)seadustesse, ei ole täidetavad ilma uute otsusteta. Riigi poolt pole muud lahendust kui see disproportsioon kaotada. Tulemus on ka osaliselt eeldus selleks, et Euroopas suureneks investeerimine ja töökohtade loomine ning väheneks tööpuudus,” lisas ta.
  Abivajajad toibuvad. Ligi teatel on kõik stabiilsusmehhanismid hästi toiminud ja riigid on programmidest lahkumas. Praegu pole uusi kandidaate peale nende, kes on silmapiiril vilksatanud. Näiteks hoitakse silma peal Sloveenial, kes üritab vältida abiprogrammidega liitumist. “Küpros püüdis tükk aega, nüüd on ta programmiga ja esimesed ülevaatused on väga positiivsed,” ütles Ligi. Tema sõnul oli tegemist üllatava tulemusega, sest sealselt ühiskonnalt oodati sarnast käitumist Kreekaga. “Iirimaa sulgeb praegu programme, Hispaania samamoodi. Mehhanismid ja vaatenurk, mille pärast meid ja Euroopat on hirmsasti kritiseeritud, toimivad,” jätkas minister.
  Eelmisel nädalal Brüsselis arutasid eurot kasutavate riikide rahandusministrid eurogrupis programmiriikide olukorda ja majandusseisu. “Muidugi võivad raskused tulevikus jätkuda, kuid praegu on meeleolu positiivne. Hispaania suudab eksportida ja jooksevkontot hoida,” lisas ta.
  Ligi teatel on Kreekal veel tingimuste täitmine pooleli, tuues esile raskusi järgmise aasta eelarvega. Rohkem tähelepanu nõuavad just erastamine ning maksude kogumine. “Kreeka peab oma pingutusi tugevdama,” ütles rahandusminister.
  Kidur kasv. Päev pärast euro­gruppi kohtunud ELi Majandus- ja Rahandusküsimuste Nõukogu (Ecofin) nägi majandusülevaates halva uudisena Euroopa majanduse stagneerumist. Eesti rahandusminister vahendas, et senine kasv on jäänud kiduraks, aga vähemalt töö on riskide maandamise ja turgude usaldusväärsuse tekitamisel andnud tulemusi ning on tekkinud ka väike majanduskasv. “Kriisiriikides on paranemine väga oluline. Eurotsooni sisene tasakaalu paranemine, jooksevkontode polariseerumine on tugevalt stabiilsuse suunas,” kommenteeris Ligi.
  Euroopa Komisjonilt said eelarve- eelnõule positiivse hinnangu Eesti ja Saksamaa, kes täidavad ainsana stabiilsus- ja kasvupakti tingimusi.
   
  Taust
  Paigaltammumine
  Eurostati esialgsetel andmetel kasvas kolmandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes Euroopa Liidu liikmesriikide ühine SKP 0,1 protsenti, kuid eurotsoonis langes 0,4 protsenti.Tänavuse teise kvartaliga võrreldes oli majanduskasv vastavalt 0,2 ja 0,1 protsenti.
 • Hetkel kuum
Argo Alaniit: saagu „Welcome to Estoniast“ riiki tutvustav hotell
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Käin välja idee ehitada kahe-kolme maailma suurima lennujaama lähedusse Eestit iseloomustav ja tutvustav butiikhotell kuni 200 numbritoaga, kirjutab Argo Alaniit arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Üks Eesti parimaid juhte otsib töötajate palkamisel vau-tunnet
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Inimeste palkamisel organisatsiooni mängib rolli tunne, kui pärast vestlust on vau-tunne, siis on hästi, ütles OIXIO Grupi juhatuse esimees Ivo Suursoo.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Parvel Pruunsild annetas Isamaale 100 000 eurot
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Suurima annetuse sai esimeses kvartalis Isamaa: ärimees Parvel Pruunsild annetas erakonnale 100 000 eurot, teist sama palju sai erakond Margus ja Aivar Linnamäelt – kumbki annetas 50 000 eurot.
Baltikumi suurim elamusspordikeskus paneb Peetris uksed kinni
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.
Tallinna külje all Peetris paneb uksed kinni seal kaheksa aastat tegutsenud elamusspordikeskus, kus on saanud erinevate ekstreemspordialadega tegeleda nii harrastajad kui professionaalid.