Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Birma IT-ettevõtjad tutvuvad Eesti e-riigiga

  23.-27. novembrini viibivad Eestis Birma valitsusametnikud ja IT-ettevõtjad, kes soovivad meie e-riigi eeskujul reformida valitsussektorit ning muuta seeläbi riik avatumaks ja läbipaistvamaks.

  Esmakordselt tutvusid Birma riigijuhid ja IT-valdkonna arendajad Eesti e-riigi sünniloo ja toimimisega tänavu kevadel, mil Birmas töötas e-Riigi Akadeemia missioon. "Veendusime juba siis, et oma riiki senisest enam avav Birma valitsus on väga huvitatud riigijuhtimise moderniseerimisest, sealhulgas bürokraatia vähendamisest ja riigi teenuste kodanikele kättesaadavamaks tegemisest," selgitas e-Riigi Akadeemia juhatuse liige Hannes Astok.
  "Eeskätt oli tähelepanu keskmes meie elektrooniline isikutuvastus, olgu siis ID-kaadi või mobiili-IDga," lausus ta. Eesti e-lahendused pälvisid birmalaste huvi juba mõne aasta eest, kui internetis loetut püüti omal käel uurida ja juurutada.
  Viiepäevase Tallinna-visiidi käigus tutvuvad birmalased Eestis kasutatavate e-lahendustega nagu näiteks digiallkiri, paberivaba istungisüsteem ja digitaalsed registrid, peatutakse ka küberturvalisusega seotud olulistel küsimustel.
  Eesti e-lugu tutvustavad ja lahendusi selgitavad lisaks e-Riigi Akadeemiale ka IT Kolledži, registrite ja infosüsteemide keskuse ning sertifitseerimiskeskuse esindajad. Lisaks kohtub delegatsioon välisminister Urmas Paeti, riigikogu väliskomisjoni liikmete, presidendi kantselei direktori Siim Raie ja vabakonna esindajatega.
  Kagu-Aasias asuva Birma delegatsioon külastab Eestit E-Riigi Akadeemia ja Avatud Eesti Fondi kutsel. "Meil on hea võimalus olla Birmale eeskujuks, tutvustada meie enda arenguteed ja õppetunde ning seeläbi julgustada Birmat ellu viima põhjapanevaid reforme oma maa demokraatlikuks ja avatuks muutmiseks," lausus Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam pressiteates.
  Nii tutvustatakse birmalastele ka avatud valitsemise partnerluse põhimõtteid ning esitletakse näiteid, kuidas e-lahenduste abil riiki läbipaistvamaks muuta ja kodanikule lähemale tuua – olgu selleks Valitsemise valvurid, meieraha.eu või valijakompass.
  Delegatsiooni kuuluvad teiste seas Birma infoühiskonna eest vastutav minister, IKT-valdkonna aseminister ning riigi IT-sektori tippjuhid. Tallinna-visiit on osa Birma delegatsiooni kahenädalasest õppe- ja tööreisist Euroopasse. Reisil külastatakse ka Brüsselit, Londonit ja Budapesti ning kohtutakse Transparency Internationali ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide, Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupanga ja teiste finantsasutuste, riigijuhtide, ettevõtjate ning poliitika- ja ühiskonnateadlastega.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA naftapuurid töötavad tühikäigul, tootjad pessimistlikud
Toornafta puurivate platvormide arv langes sel nädalal taas, mis on märk sellest, et USA tootjad on hindade suhtes pessimistlikud, vahendas Wall Street Journal.
Toornafta puurivate platvormide arv langes sel nädalal taas, mis on märk sellest, et USA tootjad on hindade suhtes pessimistlikud, vahendas Wall Street Journal.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.