27. november 2013 kell 21:00

Merkeli uus valitsus toob miinimumpalga

17 tundi väldanud lõpu­spurdiga, mis jõudis finišisse eile hommikul kell viis, sai kokku koalitsioonilepe Saksamaa kantsleri Angela Merkeli kolmandaks ametiajaks.

Lepe näeb ette Saksamaal esimest korda üleriikliku miinimum­palga kehtestamise, pensionitõusud ja muude eelarvekulutuste suurendamise. Samas ei ole plaanis makse tõsta, vahendas agentuur Bloomberg.

Üks kinnitus veel puudu. Lepe ei ole siiski veel päris lukku löödud – Saksa Sotsiaaldemokraatlik partei (SPD) peab selle veel kinnitama. Väljaanne Der ­Spiegel nimetas seda riskiks, mida on võimatu hinnata.

Tulemused selguvad 15. detsembriks. Kui tuleb “jah”, astub Merkel ametisse 17. või 18. detsembril, vahetult enne ELi valitsusjuhtide Ülemkogu.

“Raiusime sõlme läbi! Kokkulepe on koos,” teatas Merkeli partei CDU parlamendigrupi liige Michael Grosse-Broemer oma Twitteri kontol.

Koalitsioonikokkuleppest nähtub, et Euroopa poliitikas plaanib Merkel senist kurssi jätkata. Sealhulgas jätkub vastuseis euroala riikide võlakoorma jagamisele. “Sellest printsiibist, et iga riik vastutab oma võlgade eest ise, tuleb jätkuvalt kinni pidada,” tsiteerib Bloomberg kokkulepet. “Riigi võlgade kollektiviseerimine mis tahes moel seaks poliitika vajaliku orientatsiooni ohtu igas liikmesriigis.”

Pooled jõudsid kokkuleppele ka finantstehingute maksu kehtestamises, mis puudutab ka valuutatehinguid ja lepinguid tuletisinstrumentidega, üürihindade tõusu ohjeldamises, toetuste vähendamises tuuleenergiale ning 2014. a seaduse vastuvõtmises, mis näeb ette välismaiste sõidukite maksustamise Saksamaa kiirteede kasutamise eest.

Rahandusminister ilmselt jätkab. Ministriportfelle ei jagata enne, kui SPD on koalitsioonileppe heaks kiitnud. Üsna tõenäoline on, et rahandusministrina jätkab Wolfgang Schäuble, välisministriks võib saada Frank-Walter Steinmeier, kes oli samas ametis ka Merkeli esimeses nn suure koalitsiooni valitsuses.

Koalitsioonikõneluste käigus loobus SPD oma valimislubadusest tõsta tulumaksu, mida Merkel nimetas “mürgiks” riigi majandusele.

Valimised Saksamaal toimusid enam kui kaks kuud tagasi. Merkeli CDU/CSU sai valimistel 41,5 protsendi suuruse toetuse, SPD 25,7 protsenti.

Hetkel kuum