Raido Neemre • 2. detsember 2013 kell 19:59

Rämpsvõlakirjade emissioon teeb 2013. aastal Euroopas rekordi

Rämpsvõlakirjade emissioon on tõusnud “fenomenaalsed” 98% viimasel aastal, vahendab S&P Capital IQ uus raport.

Euroopa pankade tahtmatus ettevõtetele laenu anda tähendab, et need firmad otsivad kapitaliturgudelt alternatiive, selgub raportist.

“See trend on alates eelmisest aastast peaaegu kahekordistunud,” sõnas S&P Capital IQ direktor Claudia Holm CNBCle.

Sellel aastal on Euroopa ettevõtete emissioonimaht 56 miljardit eurot ning see on senine rekord. Emiteerimise kasv Euroopas on ilmses kontrastis USAga, kus aastane kõrge tootlikusega võlakirjade emissioon on 196,3 miljardilt dollarit langenud 5,3% 2012. aasta tasemele.

Euroopa pangad on agaralt restruktureerinud oma bilanssi alates 2008. aasta majanduskrahhist ning tänu uutele regulatsioonidele on nad võimalikke tulevikukomplikatsioone silmas pidades olnud sunnitud omama rohkem reserve.

Samal ajal on mõningaid panku kritiseeritud restruktureerimisprotsessi käigus oma laenutingimuste karmistamises. Hiljutine erapooletu hinnang Suurbritannia pangale RSB leidis, et laenuandja ei suutnud oma eesmärke saavutada ega vastanud ka klientide ootustele laenude andmise osas. 

S&P Capital IQ sõnas, et pankade väikene valmidus laenu anda on viinud suurema võlakirjade emissioonini, lisades samas, et investorid ei ole siiski suurenenud riskide suhtes ignorantsed.

“Investorid on enam mures lühi-ja keskmise pikkusega võlakirjade suurenevate riskide pärast. Kuigi kõrge tootlikkusega võlakirju ei mõjuta muudatused intressitasemetes nii tihti, kui teiste võlakirjade puhul, on siiski märke, et investorid otsivad lühiajalisemaid võlakirju,” märkis ta.

 

Hetkel kuum