Raivo Sormunen • 23. jaanuar 2014 kell 11:14

Ilves: Kas Microsoft taganeb Nokia ülevõtmisest?

 Väikeinvestor Rene Ilves spekuleerib, et halvima stsenaariumi käigus võib Microsoft Nokia ülevõtmisest taganeda.

Järgneb Rene Ilvese kommentaar:

„Täna avaldatud Nokia (neljanda kvartali – toim.) majandustulemused ületasid küll kasumi osas analüütikute ootusi, kuid raportis on mitmeid murelikuks tegevaid asjaolusid. Nokia võrguüksuse müügitulu jätkas kiiret langust. Nominaalselt langes see aastaga 22%, lõpetatud äritegevusi mitte arvestades oli langus 15%, mis on ikkagi väga kiire langus.

Nokia ootab kaardiüksuselt 2014 aastal marginaalide langust.Üksus polnud ka enne märkimisväärselt kasumis, täiendav miinus on selgelt negatiivne.

Analüütikute suurimad ootused on seotud Nokia intellektuaalomandi üksusega, kuid tänases raportis Nokia sisuliselt põrmustab need ootused, prognoosides müügitulu kasvuks ainult 100 miljonit eurot (500 miljonilt 600 miljonile).Analüütikud on teinud miljarditesse ulatuvaid prognoose.

Raporti kõige negatiivsem osa on seotud Microsoftile müüdud telefonitootmisüksusega. Nokia ei julge aruandes isegi välja tuua, mitu miljonit telefoni müüdi. Segastest ääremärkustest võib ainult aimu saada, et müük langes. Üksus oli korralikult kahjumis. Kõige halvem asja juures on see, et üksuse müük Microsoftile ei ole veel lõplikult lukku pandud. Microsoftil on võimalik veel tehing peatada, makstes Nokiale 750 miljonit dollarit (550 miljonit eurot) kompensatsiooni. Arvestades üksuse kiiret allakäiku tundub see täna peenrahana.“

Microsoft teatas 2013. aasta septembri alguses, et ostab Nokia telefonitootmisüksuse 5,44 miljardi euro eest. Tehingu lõpetamise ajaks on välja toodud 2014. aasta esimene kvartal. 

Hetkel kuum