Ave Lepik • 11. märts 2014 kell 8:00

EAS: ettevõtjad leidsid Jaapanist häid kontakte

Eelmisel nädalal president Toomas Hendrik Ilvest Jaapani visiidil saatnud ettevõtjate delegatsioon sõlmis seal mitmeid kasulikke kontakte, teatas Ettevõtluse Arendamise SA.

Kohtuti näiteks maailma suurima autorehvitootja Bridgestone'iga, Softbankiga, Jaapani ühe juhtiva IT-ettevõtte Future Architectiga ning Mitsubishi Motorsiga.

Eesti ühe suurima eksportööri Jaapanisse Molycorp Silmet ASi juhatuse esimehe David O’Brocki sõnul õnnestus visiidil luua väärtuslikke kontakte. „Visiit avas paljude silmi selles osas, milline koostöö Eesti ja Jaapani vahel juba toimub ning kui edukas see on. Samas ei saa isegi loota, et ühe reisi tulemusena kirjutatakse alla suur leping. Eriti Jaapani puhul, kus protsess lepinguni on väga pikaajaline,“ ütles O´Brock.

Viru Keemia Grupi (VKG) juhatuse esimehe Priit Rohumaa sõnul on VKG juba aastaid teinud koostööd Jaapani firmadega, mille tulemusel on Eesti põlevkivitooted kasutusel näiteks Lexuse ja Mitsubishi autodes. „Meie huvi ei ole ainult selle koostöö jätkamine, vaid ka positsiooni tugevdamine. Sellest perspektiivist oli Jaapani visiit väga tulemuslik,“ lisas Rohumaa.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) prorektor Tea Varrak ja dotsent Innar Liiv kohtusid ülikooli seniste partneritega Mitsubishi Corporationist ning Mitsubishi Motors Corporationist. „Võtsime vastu ühisotsuse jätkata andmekaeveprojektidega ning otsime võimalusi laiendada senise koostöö teemaringi. Samuti oleme uhked tunnustuse üle, mis omistati TTÜ-le Mitsubishi Motors Corporatsioni presidendi kohtumisel Jaapani peaministriga. Pole võimatu, et järgmised auhinnareisid ärimudelite võistluse võitjatest tudengitele toimuvad Silicon Valley kõrval hoopis Tokyosse,“ nentis Varrak.

Äridelegatsiooni kuulusid Aleksander Reitsakas (Aktors OÜ), David O'Brock (Molycorp Silmet AS), Dan Bogdanov (Cybernetica AS), Indrek Kaing (Reklaamilahenduse OÜ), Tea Varrak ja Innar Liiv (Tallinna Tehnikaülikool), Siim Kabrits (Berry Group OÜ), Sonny Aswani (Tolaram Group), Eva Maran (Pravi Investeeringud OÜ), Tõnu Hein (Rakvere Targa Maja Kompetentsikeskus), Priit Rohumaa (Viru Keemia Grupp AS), Martin Talvari (Startup Sauna), Reimo Hammerberg (Barto Tours OÜ), Raul Allikivi (Estasia OÜ), EAS-i esindaja Jaapanis Kosaku Yamaguchi, EASi rahvusvahelistumise divisjonist Kristi Tiivas ja Krista Mihkelsaar.

Äridelegatsiooni visiiti korraldas ja juhtis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).

Hetkel kuum