Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Omanik otsib ise rentnikku 

    Figuurisõbraliku toitu pakkuv söögikoht Mamo pole pidanud ruumide otsimisega vaeva nägema, sest rendile andjad pakuvad ise ruume.

    Mamo Food OÜ omaniku ja juhi Margit Härma sõnul pole ta pidanud siiani ruumide otsimisega vaeva nägema, sest rendile andjad on neid ise üles leidnud ning ruume pakkunud. “Mamo strateegiline eesmärk on hoida kvaliteedi ja hinna suhet sellisena, et oleksime A- ja BA-klassiga kontormajade rendile andjatele võimalikult väärtuslik partner. Hea toitlustaja tõstab oluliselt rendipindade väärtust,” selgitas Härma, miks neid enda katuse alla kutsutakse.
    Mamo meelispaigad on Härma sõnul peamiselt suured kontori- ja ärimajade läheduses paiknevad pinnad, mille aknad oleksid suunatud tänavale ning millel oleks eraldi sissepääs. “Oleme laienenud kõigile pindadele, mida oleme pidanud enda jaoks “isuäratavaks” ning potentsiaalseteks,” vihjas Härma, et Tallinna parimad paigad ongi Mamo käes.
    Tasub hoida silmad lahti ja usaldada vaistu. Edukuse võti peitub Härma sõnul sellistes pindades, kus müügipotentsiaal ja üüripinna ruutmeetrite arv on omavahel õiges suhtes. “Kõige olulisem on teada ja tunda oma klienti ning kohti, kus neid kliente on korraga palju. Praegu tekib palju selliseid kohvikuid, kus “tore-oleks-pühapäeval-koos-perega-istuga”, aga neile paraku ei jätku igapäevast klientuuri. Lihtsalt madal rendihind ei ole argument uue kohviku avamiseks,” oli Härma veendunud.
    Härma sõnul tuleb kohta otsides lihtsalt silmad lahti hoida ning vaistu usaldada. “Kui vaja, istume ka lõunasel ajal lihtsalt maha ning jälgime, kuhu ja kui palju inimesed liiguvad,” kirjeldas Härma.
    Siiani on Härma sõnul Mamo läinud seda teed, et üürib kõiki pindu, kus söögikoht paikneb. Toitlustusettevõtetel on nii või teisiti vajalik investeerida masinatesse ning ostmine ei ole ilmtingimata alati Härma sõnul õige valik. “Mamo kett on laienenud täpselt selles tempos, mida on võimaldanud meie organisatsiooni areng,” sõnas Härma.
    Liiga kiire laienemine võib Härma sõnul karuteene teha, sest nii toote kui ka teeninduse kvaliteet võivad langeda.
    Kohvik Boheemi asukoht laideti sõprade poolt maha. Kalamajas asuva kohvik Boheemi üks eestvedajaid Harry Randma sõnul sai Boheem rajatud sinna, kuhu süda ütles, et see tulema peaks.
    Asukoha valikul sai Randma sõnul määravaks põhjus, et ta elas ise Kalamajas ja talle tundus imelik, et kohas, kus elab palju toredaid inimesi, ei olnud korraliku kohvikut ega söögikohta.
    “Tegemist oli pigem hea kõhutunde kui uuringuga. Suurem osa inimesi, kelle käest küsisin, laitis mõtte maha ja arvas, et Kalamajas selline asi ei tööta,” meenutas Randma.
    Maja sai südamelähedaseks Randmale esimesest silmapilgust. Alguses vaatas Randma ringi ka mujal, kuid ühel hetkel jäi talle praegune Boheemi maja silma. Siis oli see alles renoveerimisjärgus.
    “Kõik teavad kuldreeglit, et söögikoha tegemisel on määrv asukoht, asukoht ja asukoht! Aga tegelikult ei ole see päris must-valge. Omapärased, huvitavad ja intrigeerivad kohad võivad läbi lüüa ka nii-öelda nurga taga,” selgitas Randma, et hingega tehtud asi läheb ka klientidele hinge.
    Siiski lisas Randma, et edukal söögikohal peavad olema mõningad kindlad asjad – aknad, parkimine ja lähedus transpordile.
    Kümme korda mõõda, üks kord lõika
    Uus Maa äripindade maakleri Rene Haavamäe sõnul tuleb ettevõtjal, kes soovib leida oma alustavale toitlutusärile õiget ja hästi töötavat asukohta, esmalt läbi mõelda, kellele on tema äri suunatud.
     “On oluline teada, kes on potentsiaalne klient. Kohvik Kalamajas, noobel restoran vanalinnas või päevapakkumistele orienteeritud söökla büroomajade läheduses on kõik väga erineva kontseptsiooniga,” sõnas Haavamäe. Selle esmase ja pealtnäha lihtsa liigituse järgi saabki söögikoha omanik juba täpsemalt edasi mõelda, kus piirkonnas rajatav söögikoht paikneda võiks.
    Kui aga on selge, kus ja kellele toitlustusasutus suunatud on, on järgmiste sammude tegemine lihtsam. “Üks võimalus on otsida sobilikku äripinda kinnisvaraportaali kaudu, ent sealt ei pruugi alati sobivaid ruume leida. Abiks on kontakteerumine kinnisvaramaakleriga, kes piirkonnas tegutseb ning kel on sealsest turuolukorrast parem ülevaade,” soovitab Haavamäe.Tihtilugu ei pruugi saadaval olevad pinnad portaalides üleval olla ning parema ülevaate saab suusõnaliselt.
    Olulised märksõnad toitlustuskoha puhul on Haavamäe sõnul nähtavus, ligipääsetavus ja parkimisvõimaluse olemasolu.
    Iga koht ei sobi. Samas tuleb arvestada, et mitte iga pind ei pruugi olla sobiv. Üheks levinumaid takistusi on puuduv ventilatsioonisüsteem. Samuti võib esineda probleeme korteriühistutega, kes ei soovi oma maja all asuvale äripinnale toitlustusettevõtteid, tuues põhjustena välja nende tegevusega kaasneva lärmi, inimeste sagimise või toidulõhnad.
    Silmas tuleks pidada Haavamäe sõnul ka seda, et kuna toitlustusettevõtte rajamine nõuab keskmisest suuremaid investeeringuid, on tavaks sõlmida ka pikemad, tavaliselt viieaastased üürilepingud. “Ühelt poolt on see hea ning kaitseb üürilevõtjat, teisalt ebaõnnestumise korral on üürilepingu ennetähtaegne lõpetamine keerukam,” toob Haavamäe välja plussid ja miinused.
    Uuri ümbrust. “Lisaks eelnevatele kriteeriumitele teeme uuringu näiteks pakutava üüripinna 400 meetri raadiuses: kui palju on kontori ruutmeetreid ning teisi söögikohti,” rääkis Haavamäe. Turu-uuringu seisukohalt on enda tutvusringkonnas alati paar asjakohast inimest, keda küsitleda, märkis ta.
    “Loomulikult meile olulised ka lepingutingimused. Näiteks kui müügipotentsiaal on piiratud kontormaja lahtiolekuaegadega või kui kommunaal- ja üürikulud oluliselt kõrgemad kui müügipotentsiaal seda lubada võiks, peavad lepingutingimused seda tasakaalustama” rääkis Haavamäe.
    Seitse sammu, kuidas leida toitlutusärile sobivat asukohta
    1. Mõtle läbi, kellele äri on suunatud ja kes on potentsiaalne klient. Boheemlaslik kohvik Kalamajas, restoran vanalinnas või päevapakkumistele orienteeritud söökla büroomajade läheduses on erinevate kontseptsioonidega ja vajavad erinevaid piirkondi ja pindu.
    2. Sobilikku pinda saab otsida kinnisvaraportaalide kaudu, abiks on kontakteerumine kinnisvaramaakleriga, kes selles piirkonnas tegutseb ning omab sealsest turuolukorrast paremat ülevaadet, sest alati ei pruugi saada olevad pinnad portaalides üleval olla.
    3. Ruumide valikul peaksid märksõnadeks olema nähtavus, ligipääsetavus ja parkimisvõimaluse olemasolu.
    4. Veendu, et ruumi valikul ei saa takistuseks puuduv ventilatsioonisüsteem või probleem korteriühistutega, kes ei soovi nende maja all asuvatele äripindadele toitlustusettevõtet.
    5. Kuna toitlustusettevõtte rajamine nõuab keskmisest suuremaid investeeringuid, on tavaks sõlmida ka pikemad, tavaliselt viieaastased üürilepingud, nii et arvestada tuleb sellega, et äri ebaõnnestumise korral on üürilepingu ennetähtaegne lõpetamine keerukam.
    6. Tee või palu maakleril teha uuring pakutava üüripinna 400 meetri raadiuses: kui palju on seal kontoreid ning teisi söögikohti.
    7. Tasakaalusta lepingutingimused, näiteks kui müügipotentsiaal on piiratud kontormaja lahtiolekuaegadega või kui kommunaal- ja üürikulud oluliselt kõrgemad kui müügipotentsiaal seda lubada võiks, peavad lepingutingimused seda tasakaalustama.
    Allikas: Uus Maa äripindade maakler Rene Haavamäe
     
     
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.