Sirje Rank • 20. aprill 2014 kell 13:54

Itaalia alandab makse

Itaalias ambitsioonikad reformid käivitanud peaminister kinnitas reedel viimase kümnendi kõige ulatuslikumad maksukärped, et pikalt kidunud majandusele uut hingamist anda.

Kärpe suurus on aasta perspektiivis 10 miljardit eurot ning kärped jõustuvad tulevast kuust.

Peaminister Matteo Renzi ei salga, et kärped on sihitud valijatele enne Euroopa Parlamendi valimisi. Samuti on eesmärk ergutada kodumaist nõudlust ning vähendada Itaalia majanduse sõltuvust ekspordist, kuna välisnõudlust napib, vahendas Wall Street Journal.

Renzi läheb riskile, kuna maksukärpele ei ole veel eelarves täies ulatuses katet. Kokkuhoidu loodab Renzi muuhulgas riigihangetelt ning ülempiiri kehtestamisest riigiteenistujate palkadele.

Samuti tuleb kohalikel omavalitsustel kulusid kärpida ning kõik kulutused avalikustada. Vastasel juhul vähenevad ülekanded riigieelarvest. Itaalia meedia on kirjutanud reast juhtumitest, kus kohalikud poliitikud on riigi rahaga  ostnud kõike alates kaaviarist aluspesuni välja.

Palgatöölistele, kes saavad aastas alla 28 000 euro, tähendavad maksukärped palgalisa aasta peale ligi 1000 eurot. Valitsus loodab, et kergendades eelkõige madala ja keskmise palgaga inimeste maksukoormust, suureneb tarbimine, mis on praegu 2007. aasta tasemega võrreldes 7% vähenenud.

Majanduseksperdid on nõus, et maksude kärpimine neil, kes lisaraha kõige tõenäolisemalt ära tarbivad, annab suurima majandusliku efekti. Mitmete arvates tulnuks siiski eelistada pigem tööjõumaksude kärbet, mis oleksid ergutanud ettevõtteid rohkem töökohti looma. Need maksud lubab valitsus ette võtta järgmisel aastal.

Itaalia majandus on praegu viis aastat väldanud kriisist vaikselt toibumas. Kriisiga on riigi SKP kahanenud 9% ning võlakoorem kerkinud 133%-le SKPst.

Euroala eelarvereeglid ei jäta aga Itaaliale palju manööverdamisruumi, nõudes paralleelselt maksude kärpimisega ka riigi kulude vähendamist, millel on majanduskasvule negatiivne mõju. Itaalia majandusminister läkitas hiljuti Euroopa Komisjonile kirja, milles teatas, et Itaalia majandus on silmitsi erakorraliste oludega ja vajab struktuursete reformide jaoks reeglites leevendust. Erakorralised olud johtuvad Itaalia valitsuse tõlgenduses väljaspool Itaaliat vallandunud finantskriisist.

Hetkel kuum