Börs: Fed vajutas veelgi pidurit, turud tervitasid otsust

Fredy-Edwin Esse, California 30. aprill 2014, 23:17

Kuigi USA majanduskasvu number tuli alla ootuste kehv ja Föderaalreserv jätkas enda stiimulite koomaletõmbamist, siis just viimane aitas USA aktsiaturgudel tulla päeva teises pooles miinusest välja. Dow Jones sulges samal ajal uuel rekordil.

Pöörates mitte üleliia palju tähelepanu ootamatult nõrgale majanduskasvule esimeses kvartalis, otsustas USA Föderaalreserv jätkata enda igakuise võlakirja ostuprogrammi koomale tõmbamist.

Oodatult vähendas keskpank igakuiseid võlakirjaoste 10 miljardi dollari võrra 45 miljardi dollarini, vahendab MarketWatch. Tegu on neljanda järjestikuse koosolekuga, kus otsustati stiimuleid vähendada 10 miljardi jagu.

Otsus tuli kõigest paar tundi pärast seda, kui USA valitsus avalikustas väga nõrga esimese kvartali sisemajanduse koguprodukti kasvunumbri. Ühendriikide kaubandusministeeriumi teatel kasvas riigi SKP aasta esimeses kvartalis 0,1%, mis on järsk aeglustumine võrreldes eelmise aasta neljanda kvartali 2,6% kasvuga.

Avalikustatud pressiteates ütles Fed, et majandusaktiivsuse kasv on viimasel ajal hoogustunud. Lisaks näeb keskpank paranevat tööturgu ning tarbijakulutused paistavad oodatust kiiremini tõusma.

Taaskord otsustas Fed säilitada föderaalfondide intressimäära nulli peal, kus see on olnud alates 2008. aasta detsembrist.

"Fed paistis kõrvale lükkavad esimese kvartali nõrkuse majanduses, millele turud reageerisid negatiivselt," kommenteeris Bloombergile Greenwood Capital Associatesi investeerimisjuht Walter Todd. "Koosolek oli nagu tavaliselt ja võib-olla kui Fed oleks rohkem turge soosivalt käitunud pärast esimese kvartali numbreid, oleks see olnud isegi negatiivsem samm."

Eile analüütikute ootusi löönud tulemustega välja tulnud Twitter kukkus tänasega 8,5%, 38,9 dollarini. Kuigi kasum ja käive olid üle ootuste head, siis 1% jäädi alla kasutajate kasvu prognoosile, mis investoritele ja analüütikutele rõõmu ei valmistanud.

Päeva lõpuks oli S&P 500 indeks suurim tõusja 0,30%ga, sulgudes 1883,95 punkti peal. Nasdaq ja Dow Jones lisasid kumbki 0,27% eilsele sulgemistasemele, sulgudes täna vastavalt 4114,56 ja 16 580,84 punktil.

Dow Jonesi jaoks on tegu uue kõigi aegade rekordiga. Kui teised indeksid on sel aastal mitmeid uusi tippe teinud, siis Dow jaoks oli sel aastal see esmakordne.

Kulla hind odavnes täna New Yorgi kaubabörsil 0,41%, makstes päeva lõpus 1291 dollarit untsi kohta. Barrel naftat odavnes 1,46% ja kukkus 99,80 dollarini. Euro kallines täna dollari vastu 0,42% ja võrdus 1,3870 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2014, 23:17
Otsi:

Ava täpsem otsing