Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Karl Annus – puidust prillide maaletooja

    2011. aastast on prillidisainer Karl Annus pidanud n-ö üheksat ametit – ta on ettevõtte Karl Disain OÜ asutaja, disainer, töömees, klienditeenindaja, tootearendaja, turundaja, müügimees, pressiesindaja ja kõike muud, mida vaja. Ta on puidust prillide maaletooja.

    Karl Annuse tee disainimaailma oli paljuski juhuslik, mingit lapsepõlveunistust või tungivat aastatepikkust soovi tal selleks polnud. 2005. aastal Tartu Kõrgemasse Kunstikooli katsetele minnes oli tema esimeseks erialavalikuks fotograafia, teiseks mööblidisain ja restaureerimine. Kuigi mõlemale erialale osutus ta valituks, langes liisk siiski viimasele.
    “Et mööblidisaini ja restaureerimise erialale sain sisse esimesena, kõige kõrgemate punktidega ja tasuta kohale, siis see tundus loogiline. Kui nii läks, siis pidigi nii minema. Praegu olen ma valikuga väga rahul,” avab ta selle maailmani jõudmise tagamaid vestluse käigus oma Telliskivi Loomelinnaku lähistel asuvas väikses prillitöökojas.
    Kosilased kaugelt ja lähedalt
    Omaette nokitsemise pisik on Karlil sees olnud lapsest peale. “Mul oli väiksena kirjutuslaud, mille sahtlid olid täis mutreid ja kruvisid – nendega ma siis pusisin,” räägib ta. Ka prille on ta sellest ajast saadik kandnud, marakratina neid pidevalt lõhkunud ja siis jälle parandanud.
    Tartus kooli lõpetades ühendas ta oma lõputöös need kaks aspekti ja asus ise prille tegema. “Mul oli raske leida poest prille, mis istuksid ideaalselt, meeldiksid ja sobiksid ka. Nende ise tegemise läbi leidsingi variandi, kuidas ma saan seda kontrollida, mis prille ma kannan,” lausub Karl. Nüüdseks on saanud sellest äri ja sissetulekuallikas.
    Esimesed kliendid leidis Karl endale juba kooli lõputööde näituse raames 2010. aastal – inimesed nägid, tundsid huvi, helistasid või kirjutasid ja sealt edasi läkski asi kaubaks. Asjade selline käik oli seda parem ja loomulikum, kuna Karl tundis, et talle istub just oma asja ajamine, mitte kellegi teise heaks töötamine. “Endale tegemine on ikka rohkem põhjendatud,” rõhutab ta, olgugi et ta on ka palgatöölise elu maitsnud.
    Praegu töötab Karl firmas üksi, abiks aeg-ajalt üks inimene. Järjekord eritellimusprillidele, millel nimeks samuti Karl, on aastapikkune (kes nii kaua oodata ei kannata, saab valida sobilikud prillid endale ka seeriaprillide hulgast).
    Huvi on Karlide vastu tundnud lisaks klientidele ka mitmed disaini- ja optikapoed, kes toodet edasi tahaksid müüa. Ka on käinud mitmeid välismaiseid kosilasi –
    nii neid, kes on olnud huvitatud frantsiisist, kui ka neid, kes on tahtnud prille välismaal müüa. Selliste ajutiselt kord ühelt, kord teiselt poolt puhuvate tuultega pole Karl enda sõnul kaasa läinud, vaid on liikunud äriga edasi omas tempos. Kõik valmib endiselt käsitööna ja kliendiga pidevalt konsulteerides. Ka müügikohti on praegu veel ainult üks – selleks on tema oma väike töökoda.
    Puidust rätsepatöö
    Aastate jooksul on Karlil olnud ligi 200 klienti, kokku on ta valmistanud ligikaudu 500 prillipaari – neid on olnud eebenist, wengest, tammest, mahagonist, tineost, pöögist, vahtrast, lepast. Kõik materjal on tulnud välismaalt. Soovitud on teha ka oma koduaia kadakast prille, aga see mõte jäi Karli sõnul paraku katki, kuna spooni tegemine ühest väiksest puust oleks läinud lihtsalt meeletult kalliks. “Muidugi, kõik on võimalik, kui raha on,” lisab ta lõbusal toonil.
    Otseselt keskkonnasõbralikkusest Karl materjalivalikul ei lähtunud. “See oli tingitud lihtsalt sellest, et materjali töötlemise võimalused ja oskused olid mul olemas. Samuti tuli mul tahtmine teha prille. See kulges loogiliselt, mingit otsest soovi, et tahan teha rohelist asja, ei olnud,” selgitab Karl. Pealegi oli see unikaalne.
    2010. aastal oma lõputööd tehes leidis noormees taustauuringut käigus ligi kümmekond puidust prillide valmistajat. “Viimase paari aasta jooksul on neid hakanud juurde tekkima nagu seeni peale vihma – neid on palju ja väga erinevaid,” rõhutab Karl. Konkurentsi ta aga ei karda, ka prillipoodide näol mitte.
    Osa prillipoode tegutseb globaalselt, osa mingis väga kindlas nišis. “Minu kliendid võib pigem jagada kaheks – ühed, kellele meeldib ilus disain, ja teised, kes tulevad selle pärast, et see on eritellimustöö ja nad ei leia prillipoest oma näo eripärade tõttu prille.”
    Rahustava mõjuga sõber
    Stella Soomlais, disainer
    Käisime Karliga mõlemad samal ajal Tartu Kõrgemas Kunstikoolis, kuid igapäevasemalt hakkasime suhtlema siis, kui meist tegutsevad disainerid said. Nüüdseks oleme mõned aastad oma ettevõtete arendamise kõrvalt teinud nii koostööd, jaganud näitusepinda, läbinud samasid koolitusi kui ka käinud koos palju esinemas ja teistele omi kogemusi jagamas.
    Karl on aus näide inimesest, kes lihtsalt teeb päevad läbi neid asju, mis talle siiralt meeldivad, olgu selleks siis prillide valmistamine, motika putitamine, maamaja ehitamine vms. Karl on kulgemise meister. Ta võtab elu rahulikult, ilma üleliigse stressita ja muhedalt. Tal on rahustav mõju oma kaaslastele – pärast temaga suhtlemist on raske mõista, miks inimestel kogu aeg nii kiire on.
    Karl on mulle õpetanud ja õpetab siiani töösse rahulikumalt suhtuma. Käsitöö on ressursimahukas ning unikaaldisaini protsessi ning ajagraafikut ei saa sajaprotsendilise täpsusega ette planeerida. Kui täna ei jõua, siis saab jätkata homme. Ei ole vaja veeta unetuid öid ja üle töötada, sest lõppkokkuvõttes ei võida sellest ei klient ega sina ise.
     
    Kes on kes
    CV
    Karl AnnusSündinud: 14.02.1986
    • Haridus2010–... disain ja tootearendus, MA, Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Kunstiakadeemia ühismagistriõpe2005–2010 mööbli disain ja restaureerimine, Tartu Kõrgem Kunstikool2002–2005 Tallinna Vanalinna Hariduskolleegium
    • Töökäik2011–... firma Karl Disain OÜ asutaja ja disainer
    • Tunnustused2013 London Fashion Showcase, Emerging Talent Award2012 Eesti Disaini Auhinnad, äramärgitud töö
     
    Tasub teada
    Mõtteid motikatest unikaaldisainini
    ABILINE: Prille aitab Karlil valmistada üks abiline. Eritellimusprillide järjekord on aastapikkune. Valikus on ka seeriaprille. Nende hind on 300 eurot, eritellimusprillid on kallimad.
    DEVIIS: Kõiges peab olema tasakaal.
    ETTEVÕTLUS: Selle juures hindab Karl kõige enam vabadust – võimalust olla iseenda peremees. Samas on see ka osalt negatiivne: “Ei ole sundust. Tähtajad ei tiksu kuklas, teen nii, nagu endal hea on.”
    HOBID: Vanad sõidukid – rattad, mootorrattad, autod, samuti fotograafia ja jooga.
    LÄBIPÕLEMINE: Seda aitab vältida iseendaks jäämine. Karlile meeldib töid rahulikult korraldada ja mitte mitut asja korraga teha. “Samas mõndadele just see sobibki, et neil on samal ajal mitu eritellimusklienti, koostööprojektid mõne teise disaineriga, mõne ettevõtte tellimus, kes tahab neilt mingit meenet  jne,” sõnab ta. “Kõige olulisem on enda piir ära tajuda.”
    MÖÖBEL: Tartu Kõrgemas Kunstikoolis lõpetas Karl mööbli disaini ja restaureerimise eriala. Mööbli valmistamiseks tal hetkel enam aega aga ei jää, kuigi huvi tuntakse ka selle vastu.
    NÄITUSED: Neil osalemine on prillidisaineri jaoks väga oluline. “Paljuski tänu neile on mul mu kliendid. Need on väga head reklaami ja pildis olemise võimalused,” tunnistab Karl.
    PRILLID: Valmivad külmpainutustehnikas puitspoonist. Prillipaari valmistamine erakliendile võtab koos mõõtude võtmise ja proovimistega aega ligikaudu kolm nädalat.
    REKLAAM: “Mul on selles suhtes natukene eriline juhtum – mu toode on puidust prillid,” sõnab Karl. “See on teistsugune ja teeb endale ise reklaami,” lausub ta ja tunnistab, et pole pidanud hetkel toote reklaamimise ja meedia tähelepanu pälvimisega tegelema.
    TOORMATERJAL: Tuleb välismaalt. Kasutatakse tamme, eebeni, mahagoni, vahtra, lepa jm puitu.
    VÄLISMAA: Lisaks Eestis prillide Karl müümisele on plaanid nendega ka välismaale jõuda. Müügikohtadena näeb looja ise väikseid disaini- ja prillipoode ning elustiili­ettevõtteid, kus ühendatud näiteks pood ja restoran.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.