Eurokomisjon jättisTallinna Vee toeta

Birjo Must 19. mai 2014, 10:22

Euroopa Komisjon otsustas pärast uurimist, et ei saa toetada ASi Tallinna Vesi kaebust Eesti riigi ja selle ettevõtete vastu.

Tallinna Vesi esitas 2010. aastal Euroopa Komisjonile kaebuse seoses riigikogus samal aastal kehtestatud monopolide ohjeldamise seadusega, mida üritatakse tagasiulatuvalt kohaldada veeteenuse valdkonna ja Tallinna Vee tariifikujundusele.

Euroopa Komisjon ei viinud oma seisukoha kujundamise käigus läbi regulatsioonis kasutatava metoodika üksikasjalikku analüüsi ega andnud sellele oma kommentaare, teatas Tallinna Vesi börsile.

Ettevõtte teatel kinnitas Euroopa Komisjon, et Tallinna Vee ja Tallinna linna vahel sõlmitud teenusleping sisaldas majandustegevust puudutavaid tingimusi, milles lepiti kokku erastamise ajal. "Euroopa Liidu Komisjon nõustus seeläbi, et seaduse muutmisega muudeti erastamisel kokkulepitud tingimusi, mis mõjutavad Tallinna Vee majandustegevust. Euroopa Liidu Komisjon kinnitas ka, et see võib kaasa tuua vastavate Eesti riigiasutuste vastutuse ja võimaliku kahjuhüvitise nõude," seisab vee-ettevõtte teates.

Tallinna Vee hinnangul on see kinnitus teravas vastuolus Eesti riigiasutuste poolt Eesti kohtutele esitatud seisukohaga, et erastamisleping ei olnud õiguspärane ning oli seetõttu algusest peale kehtetu.

Euroopa Komisjon selgitas, et nendepoolne kaebuse asjaolude uurimine ei mõjuta mingil viisil kohtuasja menetlust Eestis. Lisaks peavad Eesti kohtud Komisjoni kinnitusel tegema kindlaks, kas kõnealune seadusemuudatus põhjustas Tallinna Veele õigusvastast kahju, ja kui põhjustas, siis kuidas tuleb see ettevõttele hüvitada.

Tallinna Vesi teatas, et jätkab oma õiguste kaitsmist Eesti kohtus. Hiljuti teavitas ettevõte Eesti valitsust Hollandi Kuningriigi ja Eesti Vabariigi vahelise investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse lepingu alusel alustatavast võimalikust rahvusvahelisest arbitraažimenetlusest. Seoses Euroopa Komisjoni otsusega kavatseb Tallinna Vesi küsida juriidilist nõu Euroopa Liidu ombudsmanilt või Euroopa Kohtust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. May 2014, 15:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing