Rivo Sarapik • 25. mai 2014 kell 21:35

Eurovalimiste üllataja - Yana Toom

Eurovalimiste suuremaid üllatajaid oli keskerakondlane Yana Toom, kes edestas ligi 7000 häälega partei esimeest Edgar Savisaart.

Yana Toom kogus üldarvestuses neljanda häältesaagi (ehk 25 263 häält) Andrus Ansipi, Indrek Tarandi ja Marju Lauristini järel. Valik kommentaare valimistulemuste kohta ERRile.

Peaminister Taavi Rõivas: ma ei ole rõõmus, et Yana Toom meid esindab, sest tema väljaütlemised selle suhtes, et eestlased on väljasurev rahvas, solvab kõiki eestlasi. Olen murelik, mis juttu ta Euroopas Eestist rääkima hakkab.

Keskerakondlane Yana Toom: mul polnud häälte osas ootusi ja seetõttu pole tulemus ka üllatus.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige Marju Lauristin: tulemus on tõsine märk sellest, et Keskerakond on juhivahetusega hiljaks jäänud. Senine erakonna juhipoliitika on pärssinud kogu erakonna arengut ja nüüd asub erakonda esindama hoopis inimene, kelle kohta on kujunenud arvamus, et ta pole väga aldis Eesti riigi huvide eest seisma. Loodan, et see arvamus 100% paika ei pea. Kavatsen tema vaadetega lähemalt tutvuda.

Presidendi õigusnõunik Ülle Madise: Toomi tulemus oli suur üllatus, sest oodati Savisaare ülekaalukat tulemust. Tulemus näitab ka, millist erakondlikku tiiba valija toetab.

Keskerakondlane Aivar Riisalu: Reformierakonna võidu taga on valitsuse vahetuse mõju. Meil on põhjust peeglisse vaadata. Meil on olnud palju juhtpoliitikute eriarvamusi ja hinnanguid näiteks Ukraina sündmuste osas. Samuti oleme kaheksa aastat opostitsioonis olnud ja meie valija ei usu meisse, sest miks peaks meid toetama, kui opostisioonis niikuinii midagi ei saavuta.

Hetkel kuum