26. juuni 2014 kell 8:23

Sularaha nõue jäi toeta

Valitsus otsustas täna mitte toetada riigikogu IRLi fraktsiooni algatatud eelnõu, mis annaks Eesti Pangale õiguse kehtestada Eesti krediidiasutustele eeskirjad tagamaks sularaha piisav kättesaadavus kogu Eesti territooriumil.

Eelnõu kohaselt sooviti lisada Eesti Panga ülesannete hulka sularaha kättesaadavuse tagamine ning anda Eesti Pangale õigus kehtestada krediidiasutustele eeskirju sularaha kättesaadavuse tagamiseks.

Valitsus ei ole pidanud seni vajalikuks aktiivselt sekkuda erasektori ettevõtjate, sealhulgas finantsteenuste ettevõtjate teenuste osutamise põhimõtetesse ja nende hinnakujundusse. Siiani on ettevõtjad, sealhulgas pangad, täitnud regulatsioone ning puudub turutõrge. Ka makseteenused ja sularaha kättesaadavad üle 80 protsendis Eesti valdades, kus on pangakontor, pangabuss, postipank või pangaautomaat.

Pangakaardiga saab üle Eesti maksta umbes 20 000 müügikohas ning sularaha välja võtta 841 pangaautomaadist, mis tähendab, et Eestis on üks sularahaautomaat umbmes 1590 elaniku kohta. Sama suhtarv on ka Saksamaal. Võrdlusena: Soomes on 1641 pangaautomaati, st üks 3275 elaniku kohta ja Lätis 1190 pangaautomaati, st üks 1875 elaniku kohta.

Pangakontoreid on Eestis 2013. aasta lõpu seisuga 140, millest 96 protsenti asub linnades. Kuigi pangakontoreid on võrreldes 2009. aastaga 35 protsenti vähem ja osa neist on muudetud sularahavabaks, on pangad asendanud need muude lahendustega. Pangabussil on näiteks 51 peatuskohta ka suletud postkontorite asemel ja Postipangal 220 asukohta üle Eesti. Tänu sellele on olulisemad panga- ja makseteenused kättesaadavad ka väiksemates asulates.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum