Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eestlasi tõmbab kaasa ETFide buum

    Börsilkaubeldavad fondid ehk ETFid on alates turuletulekust üleilmselt võimsalt populaarsust kasvatanud.

    Hüppelist investorite ja kauplejate huvi suurenemist on tunnistanud ka Eestis tegutsevad pangad. Alljärgnevas artiklis avaldame tootlikumate ja halvemate fondide TOPi, kirjutame, kuidas ETFi valida ja millised on nendega kaasnevad riskid.
    ETFide populaarsus on tingitud suurtest valikuvõimalustest ja madalatest kuludest. “Tõepoolest on ETFide populaarsus mõne aastaga plahvatuslikult kasvanud nii era kui ka institutsionaalsete investorite seas,” tõdes Swedbanki aktsiaturgude maakler Meelis Maasik.
    Traditsioonilised fondid kaotavad tähtsust. “Üks määravaid tegureid on kindlasti ka hajutatuse võimalus - investorid on tasapisi tavapärased aktsiafondid oma portfellides ETFide vastu välja vahetanud ja selle võrra on tekkinud aktiivsust juurde kauplemismahtudes,” selgitas ta ja lisas, et tasude poolest on ETFide soetamine sama kuluga kui aktsia ehk oluliselt soodsam kui näiteks investeerimisfondide soetamine.
    SEB panga aktisaturgude osakonna maakler Karmo Piikmann rääkis, et pigem on panga vahendusel kauplemine suurenenud, kuna see pakub teadlikumale kliendile võimalust isikliku portfelli koostada ilma üksikaktsiatesse investeerimiseta või panustada turgude lühiajaliste liikumiste peale võimendusega ETFide puhul.
    Nende fondide plussiks on tema hinnangul võimalus investeerida erinevatesse regioonidesse või sektoritesse läbi vastava ETFi, mis üldiselt peaks olema madalama riski ja volatiilsusega kui üksikaktsiad.
    Ehkki aktsiatel ja ETFidel on Piikmanni kinnitusel sama tasu, tõi ta ETFide miinusena välja näiteks ETFi pakkuja poolt võetavat tasu, mida üksikaktsiate puhul ei ole. Tema sõnul peaks lisaks pakkuja tasule silmas pidama sedagi kui likviidne antud fond on, kas sel on turutegijad ning kui suure hinnavahega (spread - ing k) nad hindu väljas hoiavad.
    Indeks ETFide puhul soovitab ta vaadata ka näiteks seda, kui edukalt on suudetud jälgida alusindeksi hinnaliikumist.
    LHV: hoidke eemale tagurpidi võimendusest. LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi sõnul annab ETF võimaluse investeerida kümnetesse ja sadadesse aktsiatesse ühekorraga ning sisuliselt kaob ära üksiku ettevõtte risk.
    Miinuseks on aga tihti asjaolu, et valitakse liiga riskantne sektor või investeeritakse instrumentidesse, mis on mõeldud eelkõige lühiajaliseks kauplemiseks.
    Ühtegi konkreetset regiooni või ETFi ta soovitada ei julgenud. “Turgude on viimaste kuude tõus olnud nii püsiv ja kindel ning ootaks siin pigem korrektsiooni, mis ei jätaks puutumata ka ETFe,” toonitas ta. “Pikemas perspektiivis tuleks eelistada regioone, mis on kiirelt arenevad ning mida teised investorid pole veel avastanud.”
    Tema sõnul võib ka lähtuda oletusest, et üksik investor turgu lüüa ei suuda ning sellisel juhul võiks eelistada võimalikult laiapõhjalisi fonde.
    Investoril soovitab Vallikivi igal juhul eemale hoida tagurpidi (reverse ing k) ja võimendusega ETFidest. Ta märkis, et tihti on ka futuurihindadel põhinevad ETFid (volatiilsus, nafta, kullafutuur) investorile pikaajaliseks hoidmiseks liiga kallid.
    “Need instrumendid jäägu lühiajalistele kauplejatele,” rõhutas ta. Lisaks haldustasudele ja kaubeldavusele, tuleks tema sõnul vaadelda ka, kas konkreetsele fondile leidub alternatiive, kuna näiteks indekseid järgivate fondide puhul võib populaarsemaid indekseid järgida õige mitu ETFi. Samuti peaks silmas pidama seda, kuidas dividende makstakse või kas need näiteks reinvesteeritakse.
    Nõnda nagu Swedbankis ja SEB pangas, nii on ka LHV Pangas ETFide ja üksikaktsiate hinnakiri sama - Balti turgudel kaubeldavad aktsiad ja ETFid­ on panga teatel teenustasuga 3 eurot pluss 0,2% ning välisturgudel kauplevad ETFid ning aktsiad 11 eurot pluss 0,3% tehingult.
    Paljudel fondidel lühike eluiga. Veel mõne aasta taguse ajaga on ETFid andnud investoritele rohkelt uusi investeerimisideid, pakkudes võimalusi investeerida fondi poolt kindlaks määratud toormete, aktsiate, valuutade kui võlakirjade komplekti. Sealjuures annavad need fondid võimalusi vägagi fantaasiaküllase nägemusega investoritele.
    Ajavahemikus 2008-2013. aasta on USAs börsilkaubeldavate fondide hulk kasvanud 78% võrra, küündides finantssaidi CNBC andmetel praegu 1600 ringi. Traditsiooniliste avatud investeerimisfondide hulk langes samal perioodil 4 protsenti.
    Morningstari analüütiku Robert Goldsboroughi hinnangul ei tähenda kvantiteet aga sugugi mitte alati kvaliteeti - paljud fondidel on kapitali vaid mõned miljonid ja nende võime efektiivselt kaubelda, väiksem. Samuti on paljudel väiksematel ETFidel kombeks peale turule tulekut üsna kiiresti kaduda. 
    Tuntud USA ajakirjanik ja aktsiaturgude kommentaator Herb Greenberg põhjendab paljude ETFide­ lühikest eluiga sellega, et nii mõnigi neist on loodud viimaste trendide püüdmiseks, on veidrad või ei oma perspektiivi.
    “Vahel sa imestad, mida nad mõtlesid, kui nad tulid välja mõnega neist börsil kaubeldavatest fondidest,” lahkas ta CNBCs. “Ma võiksin samuti alustada “viska spagetid vastu seina, et näha, mis kinni jääb” ETFi.”
    MIS ON MIS?
    Börsil kaubeldavad fondid ETF ehk Exchange Traded Fund - ing k
    OMADUSED JA EELISED: samad, mis tavalisel aktsial.
    ERINEVUS TAVALISEST FONDIST: saab lühikeseks müüa ja osta võimendusega, kaubelda päevasiseselt ning kasutada erinevaid orderitüüpe.
    JAGUNEVAD KAHEKS:
    kinnised fondid (closed end ETF) lähtuvad investeerimisel fondijuhi otsustestindeksfondide (index ETportfelli koosseis vastab mõne indeksi koosseisule, seetõttu järgib hind indeksi liikumist ega sõltu fondijuhi otsustest.
    ÜKS KÜSIMUS
    Kuhu paigutavad raha Eesti investorid?
    Vastab Swedbank:
    Viimasel ajal on enimkaubeldud ETFid olnud pigem arenevate turgude suunalised Emerging Market (XMEM GY ja EEM US) ja Emerging Asia (XMAS GY). Samas populaarsemad indeksaktsiad lisaks eelpoolmainitule on ka regiooni ja/või riigipõhised indeksaktsiad nagu SPY, ILF, INP, XDAX. Lisaks eelpoolmainitule on väikeinvestorite seas hakanud populaarsust koguma ka igasugused volatiilsuse tõusule või langusele panustavad ja võimendusega kauplevad instrumendid nagu näiteks VXX US (S&P 500 VIX Short-Term Futures) ja SVXY US (Short VIX ST Future).
    Vastab SEB:
    Üldiselt on panga klientide seas populaarsemad suuremate indeksite ETFid. Näiteks MSCI World; STOXX Europe 600; S&P 500, samuti ka võimendusega ETFid erinevatele USA indeksitele.
    Vastab LHV:
    Investorid on eelistanud eelkõige Euroopa ja USA suuremaid indekseid järgivaid ETFe (QQQ, EFA, IVV). Kauplejate eelistuseks on aga võimendusega pangandussektori ETF-d (FAZ, FAS) ning volatiilsuse futuuride liikumist kajastavad ETF-d (UVXY, VXX).
     EDETABEL
    Parim tootlus tänavu kullakaevanduste aktsiatele panustanud ETFidel
    (Tootlikumate ja halvemate fondide TOP, sektor ja tootlus tänavu protsentides)
    SUURIMAD TÕUSJAD  
    Direxion Daily Jr Gld Mnrs Bull 3X Shrs (JNUG). Väikesed ning keskmised kulla- ja hõbedakaevandused, tootlus 97,25%Direxion Daily Gold Miners Bull 3X Shrs (NUGT). Kulla- ja hõbedakaevandused, tootlus 75,91%Direxion Daily Real Estate Bull 3X Shrs (DRN). Kinnisvara, tootlus 64,26%.Direxion Daily Semicondct Bull 3X Shares (SOXL). Pooljuhid, tootlus 63,07%.Direxion Daily India Bull 3X Shares (INDL). India regiooni aktsiad, tootlus 55,78%.
      SUURIMAD LANGEJAD  
    ProShares Ultra VIX Short-Term Futures (UVXY) S&P 500 VIX Short-Term Futures Index  -57,11%Direxion Daily Russia Bull 3X Shares (RUSL) Venemaa Market Vectors Russia indeks -46,45%Direxion Daily Semicondct Bear 3X Shares (SOXS) PHLX Semiconductor Sector Index (lühikeseks müük) -46,91%Direxion Daily Gold Miners Bear 3X Shrs (DUST) kulla- ja hõbedakaevandused (lühikeseks müük) -65,61%Direxion Daily Jr Gld Mnrs Bear 3X Shrs (JDST) väikesed kulla- ja hõbedakaevandused (lühikeseks müük) -85,49%
    ALLIKAS: Morningstar
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
USA aktsiaturgu suunasid esimese kvartali tulemused: Tesla tõusis, Meta langes
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.