Harry Tuul • 12. august 2014 kell 9:52

Vene võimud puistasid Valio kontorit

Soome toiduainetööstuse Valio Peterburis asuvat kontorit puistasid täna Vene võimud.

Fontanka.ru andmetel sisenesid 12. augusti hommikul Peterburis Primorskoje prospektil asuvasse Valio esindusse uurijad ja operatiivtöötajad, keda saatsid relvastatud eriteenistuse töötajad.

„Läbiotsimist teostatakse algatatud kriminaalasja raames,“ teatas Interfaxile allikas õiguskaitseorganitest. Fontanka.ru andmetel on Valio töötajate tegevust piiratud ning uurimistoimingud viiakse praegu läbi teisel korrusel.

Valio peakontoris Soomes läbiotsimisest midagi ei teatud. „Me pole olukorraga kursis,“ teatas Valdio kommunikatsioonijuht Pia Kontunen. Täna õhtul kinnitas Valio Venemaa võimude teadet läbiotsimiste kohta, mille ajendiks on pettus, kus Valio ruume on ära kasutatud ja uurimine ei puuduta Valio tegevust. „Me järgime Venemaal tegutsedes Vene Föderatsiooni seadusi,“ teatas Valio.

Ettevõte jättis vastamata Kauppalehti küsimusele, kas Vene võimude tegevus võib olla seotud hiljutise impordikeeluga ELi toiduainetele. Veel eelmisel nädalal tarnis Valio Venemaale 20% oma toodangust, kuid pärast Venemaa sanktsioonide kehtestamist peatas idaturule tootvad liinid.

Hiljem on selgunud, et LifeNews andmetel istuvad nii Valio juht kui ka raamatupidaja kabinetis koos uurijatega, kus nendega viiakse läbi menetlustoiminguid. Millise paragrahvi järgi on kriminaalasi algatatud, pole teada.

Uurimisasutuse esindaja Vladimir Markini teatel on käimas kriminaalasi ebaseadusliku pangategevuse osas, mille käigus loodi kuritegelik ühing, kuhu kuulus ka Dagestani rajoonist pärit rahvasaadik. Uurimise versiooni alusel tegeles nimetatud kuritegelik ühendus aastatel 2011-2013 mitmes regioonis üle riigi ebaseadusliku pangandustegevusega, millelt teeniti tulu 45 mln rubla (ca 1 mln eurot). Markini sõnul on kindlaks tehtud, et kurjategijad kasutasid 20 juriidilise isiku pangakontosid, nende hulgas Valio oma ning läbiotsimise eesmärk on saada uusi tõendeid kurjategijate suhtes ega ole seotud Valio tegevusea.

Hetkel kuum