Rosneft palub Medvedevilt triljoniabi

Harry Tuul 14. august 2014, 14:02

Lääne sanktsioonide alla sattunud Venemaa energiafirma Rosneft president Igor Setšin palub valitsuselt 1,5 triljonit rubla (ligi 30 mld eurot) abi, vahendas majandusleht Vedomosti.

Peaminister Dmitri Medvedev andis majandusarengu aseminister Oleg Fomitševile käsu analüüsida Vladimir Putini lähedase kamraadi Setšini ettepanekut. Setšin tegi ettepaneku ettevõtte toetamiseks, kusjuures neist kalleim on võlakirjade müük tulevikuks Vene pensionikoguvale nn heaolufondile.

Rosnefti võlg juuni lõpu seisuga ongi 1,5 triljonit rubla ehk ligi 30 miljardit eurot. Võlg kasvas suureks pärast seda, kui 2013. aastal soetas Rosneft ettevõtte TNK-BP 54 miljardi dollari eest, milleks laenati rahvusvaheliselt turult 31 miljardit dollarit. Just aastateks 2014-2015 saabub Rosnefti võlgade tasumise tippaeg, mil tuleb tagastada ligi 30 miljardit dollarit.

Abi vajadust põhjendab Setšin ettevõtte vastu rakendatud sanktsioonidega, kui USA keelas kohalikes ettevõtetel, pankadel ja kodanikel ning neil, kes ajavad ühendriikides äri, anda Rosneftile, Novatekile, Gazprombankile ja Vnešekonombankile laenu enam kui 90 päevaks.

Alles eelmisel laupäeval avas Rosneft koostöös USA ettevõttega ExxonMobil Kara meres Vene põhjapoolseima naftaplatvormi West Alpha. Avamisel osalesid Venemaa president Vladimir Putin, talle lähedane Rosnefti juht Igor Setšin ning  ExxonMobil Russia president Glen Waller.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2014, 14:02
Otsi:

Ava täpsem otsing