Sirje Rank • 18. november 2014 kell 6:37

Putin lubab Rosneftile toetust

Rosneft  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas läinud nädalal, et riik ei jäta oma suurimat naftafirmat hätta.

Putin ütles intervjuus riiklikule uudisteagentuurile TASS, et valitsus kindlasti aitab Rosnefti, kui firmal peaks selleks vajadus tekkima. Tuleva aasta aprilliks tuleb tagasi maksta või refinantseerida laene kokku 21 miljardi dollari väärtuses, mis on valdavalt välisvaluutas, vahendab agentuur Bloomberg.

„Putini sõnad püüdsid kinnitada investoritele Rosnefti strateegilist tähtsust,“ kommenteeris Commerzban AG laenuanalüütik Apostolos Bantis. „See peaks vähendama investorite silmis maksevõimetuse riski.“

Rosneft, millel on rohkem lühiajalisi laene kui ühelgi teisel Venemaa suurfirmal, on lääne sanktsioonide tõttu globaalsetest kapitaliturgudest ära lõigatud.

Vaid mõned päevad enne Putini kinnitust oli Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin hoiatanud, et Rosnefti ei saa riiklikust reservfondist toetada. Oktoobri lõpul ütles Venemaa majandusminister Aleksei Uljukajev, et Rosnefti taotletud riigiabi – kokku 43 miljardit dollarit – ei vasta nõuetele, mille alusel fond abi annab.

Putini sõnul tuleb enne olukorda hinnata. Kiiret ei ole, sest firma on Putini sõnul heas rahalises seisus. 

Hetkel kuum